“Jezuïeten vind je op de breuklijnen”

zo 11 nov 2012 Jezuïeten / Jongeren en onderwijs /
"Jezuïeten vind je op de breuklijnen"

Een interview met Johan Verschueren sj, provinciale overste

Een interview met Johan Verschueren sj, provinciale overste

Johan Verschueren sj is sinds kort provinciaal overste van de jezuïeten in Nederland en Vlaanderen. Hij vertelt over de rol van zijn orde in kerk en samenleving.

Onderwijs

Johan Verschueren sj was tot voor kort directeur van het Xaveriuscollege in Borgerhout (Antwerpen). De multiculturele spanningen waar deze wijk inmiddels berucht om geworden is, waren ook op deze school voelbaar, zo vertelt hij. Maar: "Dat moet je niet zien als een bedreiging, maar als een kans – zelfs als een sterkte, een handelsmerk." Daarbij had zijn college een bijzondere rol te vervullen in de emancipatie van kansarme jongeren: "Er is maar één weg, dat is onderwijs." Dat de school een expliciet katholieke identiteit heeft, is volgens Verschueren juist een voordeel in een multireligieuze omgeving.

Kerk in crisis?

Net als de onlangs overleden kardinaal Martini SJ, meent Johan Verschueren sj dat de kerk voor de nodige organisatorische problemen staat in onze moderne tijd. "Het instituut kerk hinkt toch nog wel wat achterop." Van een kerkelijke crisis wil hij echter niet spreken; hij wijst er op dat problemen als ontkerkelijking vooral een westerse aangelegenheid zijn, maar dat de kerk in Afrika en Latijns-Amerika juist een enorme bloei doormaakt.

Met dank aan Ignis

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel