Jezuïeten: wie zijn ze en wat heb je aan ze? (lezingenreeks)

Jezuïeten: wie zijn ze en wat heb je aan ze?

In deze lezingenreeks proberen jezuïeten vanuit verschillende invalshoeken een antwoord te geven op die vraag. De eerste reeks start in november in Antwerpen. De tweede reeks loopt vanaf 13 februari in Leuven.

In deze lezingenreeks proberen jezuïeten vanuit verschillende invalshoeken een antwoord te geven op die vraag. De eerste reeks start in november in Antwerpen. De tweede reeks loopt vanaf 13 februari in Leuven.

Jezuïeten zijn een bont gezelschap. Al 500 jaar waaieren ze uit in alle richtingen van de aardbol en geven ze, met vallen en opstaan, het beste van zichzelf. In deze reeks doe je een greep uit de activiteiten en geschiedenis van deze boeiende groep. Telkens laten we een jezuïet aan het woord en kun je met hem in gesprek.

De eerste reeks van drie lezingen is in Antwerpen. De tweede reeks in het begin van 2023 zal plaatsvinden in Leuven.

Antwerpen

Waar? @‘Zomaar een dak’ (Prinsstraat 32, 2000 Antwerpen)

Start: 20 uur.

De toegang is gratis. Inschrijven kan bij Walter Ceyssens sj: walter.ceyssens@jesuits.net

Dinsdag 8 november 2022, Jan Stuyt sj: Jesuit Refugee Service, stem voor wie geen stem heeft

Meer dan tien jaar werkte jezuïet Jan Stuyt in het vluchtelingenwerk van de jezuïeten: in Maleisië en Hong Kong bij Vietnamese bootvluchtelingen, in de Bosnische oorlog in Sarajevo, en daarna vijf jaar als lobbyist voor mensen zonder papieren in Brussel. Wat doet een priester bij de vluchtelingen? Helpen de jezuïeten ook moslims? Wat doet JRS in België? Wat doet de kerk voor vluchtelingen die nooit in de kerk komen? 

Jan Stuyt is jezuïet in Amsterdam.

Dinsdag 15 november 2022, Wouter Blesgraaf sj: Jezuïeten en hun heiligen.

In hun eeuwenlange bestaan zijn er nogal wat jezuïeten zalig of heilig verklaard: zo’n 200 in totaal. Wie zijn deze mensen? Wat is er in hun leven dat we mogen bewonderen? Belangrijker nog: hebben ze bruikbare tips voor ons, in de 21e eeuw? Deze module laat zien wat je, ook als je niet per se gelovig bent, van hen kunt leren. We beperken ons tot de bekendere namen: Ignatius van Loyola, Franciscus Xaverius, Pierre Favre en Roberto Bellarmino.

Wouter Blesgraaf sj is actief in Mechelen.

Dinsdag 22 november 2022, Bastiaan van Rooijen sj: Hulp nodig bij kiezen? Vraag het een jezuïet!

Kiezen: hoe kan je dat beter? De jezuïeten hebben een lange traditie van begeleiding bij keuzevragen. Deze avond zal je kennismaken met verschillende methodes waarmee de ignatiaanse spiritualiteit je kan helpen. Handvaten om opmerkzaam te worden voor Gods aanwezigheid in onze gevoelens en ervaringen, en deze te laten meewegen bij je beslissingen. Ook wel eens last van keuzestress? Kom dan vooral! 

Bastiaan van Rooijen sj geeft les in Delft, en geeft juridisch advies aan vluchtelingen.

Leuven

 

Waar? Jezuïetenhuis Waversebaan 220, 3001 Heverlee-Leuven

Start: 20 uur.

De toegang is gratis. Inschrijven kan bij Walter Ceyssens sj: walter.ceyssens@jesuits.net

Maandag 13 februari, Nicolas Standaert sj: Jezuïeten in China, geboetseerd door anderen

Hoe vormen jezuïeten hun identiteit? Wel dat is net zoals bij elke mens: ze worden geboetseerd door anderen! Deze lezing zal aan de hand van het historisch voorbeeld van China aangeven hoe de Chinezen de jezuïeten gemaakt hebben tot wie ze zijn. En dit geldt nog steeds voor vandaag.

Maandag 20 februari, Rinald d’Souza sj: Looking at Flanders from India (ENG)

Rinald D’Souza sj doet onderzoek naar het twintigste-eeuwse christendom in Zuid-Azië, met name naar de culturele geschiedenis van de jezuïeten in het subcontinent. Hij is geïnteresseerd in de culturele rol en gebruiken van religie in de totstandkoming van sociale identiteiten. In zijn proefschrift onderzoekt hij de rol van de jezuïtische printcultuur in de indigenisering van de Belgische jezuïetenmissie in Ranchi, India. Hij houdt een blog bij op historiadomus.net

Maandag 27 februari, Rob Faesen sj: Jezuïeten en studie van mystieke teksten

Al bijna honderd jaar wijden Vlaamse jezuïeten zich aan de wetenschappelijke studie van de mystiek. In 1925 werd een team van vier specialisten opgericht, het Ruusbroecgenootschap, dat snel internationale bekendheid verwierf, en tot vandaag bestaat. Wat is de betekenis en de zin van een dergelijk onderzoek? In deze bijeenkomst kijken we wat in de loop van de jaren verwezenlijkt werd. We lezen ook uit een paar mystieke schrijvers die bestudeerd worden.”

Maandag 6 maart Vana Chinappa sj, The Jesuit contribution to science (ENG)

Vanaf het begin waren jezuïeten toegewijd aan de natuurwetenschappen. In de eerste colleges gaven ze les in wiskunde en astronomie. Jezuïeten-professoren stonden in contact met belangrijke wetenschappers als Galileo, Kepler, Huygens en Newton. Jezuïeten-missionarissen introduceerden Europese wiskunde en astronomie in China en India, maakten de eerste kaarten van Amerika, Azië en Afrika en brachten de eerste berichten over de geografie, dieren en planten van die landen naar Europa. Door hun onderzoek en uitvindingen leverden zij, als religieuzen, dus een bijdrage aan de grotere maatschappij.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel