Johan Verschueren sj: ‘Verrast en trots’ op ‘diepgelovig manager’

wo 13 mrt 2013 Jezuïeten / Kerk / Wereldwijd /

Provinciaal jezuïeten Lage Landen over nieuwe Paus (tekst én video)

Provinciaal jezuïeten Lage Landen over nieuwe Paus (tekst én video)

“Verrast en trots”, zo omschrijft de provinciaal van de Nederlands-Vlaamse jezuïetenprovincie zijn gevoel over de pauskeuze. Pater Johan Verschueren s.j. was bij toeval in Rome, waar hij vanaf het dak van het hoofdgebouw van zijn orde, vlakbij de Sint-Pieter, Katholiek Nieuwsblad te woord staat.

“Ik heb de witte rook gezien, en ben toen gebleven tot hij op het balkon van de Sint-Pieter verscheen. Ik schrok toen ik zijn naam hoorde, er is nog nooit een jezuïet paus geweest. Tot nu toe was de politiek van de orde altijd om benoemingen als bisschop of kardinaal te vermijden. Dat lukte niet altijd, maar geen paus worden, dat wel. (lachend:) Dat is nu duidelijk mislukt… Maar ik ben wel trots dat de Kerk zo’n vertrouwen in een jezuïet stelt.”

‘Manager met diep geloof’

“De nieuwe paus is vermoedelijk gekozen vanwege zijn bestuurlijke skills. Hij is een man met daadkracht, een organisator. De kardinalen hebben zich afgevraagd wat de noden van de Kerk op het hoogste niveau zijn, en zijn daarom bij hem uitgekomen. Hij is diepgelovig, dat weten we.”

Verraste jezuïeten

“De sfeer hier in het generalaat van de jezuïeten is er vooral een van verrassing. Zoals gezegd, de politiek van de orde was altijd om ver te blijven van benoemingen tot bisschop of kardinaal. Jezuïeten leggen een vierde gelofte af van gehoorzaamheid aan de paus. Dat dat nu iemand uit de eigen rangen is, is raar. Maar ik verwacht er geen problemen mee.”

Uitstraling in Nederland en Vlaanderen

De Vlaamse provinciaal hoopt dat nu een jezuïet paus is, dit ook positieve gevolgen zal hebben voor de orde in de Lage Landen. “Ik hoop dat het uitstraling geeft, en effectief iets kan geven, al blijft roeping iets van de Geest. Maar het zal wel een rol spelen.”

Met dank aan het Katholiek Nieuwsblad

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel