JRS krijgt Anne Frank Award

di 26 sep 2017 Gerechtigheid / Leuk / Wereldwijd /
JRS krijgt Anne Frank Award

Vluchtelingendienst jezuïeten krijgt prijs

Vluchtelingendienst jezuïeten krijgt prijs

De ambassadeur van Nederland in de Verenigde Staten heeft de Anne Frank Award overhandigd aan Leo J. O'Donovan, missiecoördinator, en David Robinson, uitvoerend directeur, van de Jesuit Refugee Service USA. (JRS USA)

Washington DC, 18 september 2017 – Vorige week erkende de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden het werk van JRS USA door de toekenning van de Anne Frank Award. De prijs wordt toegekend aan een Amerikaanse persoon of organisatie die belangrijk werk heeft verricht om onverdraagzaamheid, antisemitisme, racisme of discriminatie te bestrijden en zich heeft ingezet voor vrijheid en gelijke rechten.

JRS krijgt de onderscheiding voor het verbeteren van de toegang tot onderwijs voor vluchtelingen en anderen die worden getroffen door oorlog of die in conflictgebieden wonen. JRS zet zich in voor families en kinderen door opleidingsprogramma’s aan te bieden op het traditionele basis, middelbaar en tertiair niveau. Bovendien maakt het zich sterk om betere toegang te verkrijgen voor vluchtelingenkinderen, jongeren en volwassenen tot formele en informele mogelijkheden om praktische vaardigheden op te doen. Het zelfde geldt voor technische opleidingen. Belangrijke onderdelen van de opleidingsprogramma’s van de JRS zijn bijvoorbeeld de aanvullende programma's voor ouders en gezinnen, evenals de lerarenopleidingen en taalcursussen. JRS voorziet momenteel in educatieve programma’s in 42 landen. JRS geeft onderwijs aan vluchtelingen en ontheemden ongeacht hun ras, etnische afkomst of religieuze overtuiging.

Senator Patick Leahy (Democraat-Vermont) die de uitreikingsceremonie opende, zei: “We moeten ons sterk maken en opkomen voor de vluchtelingen” en bedankte JRS USA voor zijn werk. Ambassadeur Henne Schuwer, die de prijs overhandigde, merkte ook op dat Anne Frank, zelf een vluchteling, zich bewust was van het belang van onderwijs met het oog op een hoopvolle toekomst.

De prijsuitreiking werd ingeleid door de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en aanvaard namens JRS USA door pater Leo J. O'Donovan. In zijn toespraak citeerde pater O'Donovan een passage uit het Dagboek van Anne Frank: “Iedereen heeft in zich een stukje goed nieuws. Het goede nieuws is dat je niet weet hoe groot je kunt zijn. Hoe veel je kunt houden van! Wat je kunt bereiken! En wat je mogelijkheden zijn!”

“Dit is, denk ik, de boodschap van Anne Frank, een vluchteling, aan de vluchtelingen van de wereld van vandaag – onze vluchtelingen” zei pater O'Donovan. “De nadruk van de JRS op onderwijs is een uitdrukking van onze missie om de waardigheid van elke persoon te erkennen, of zoals Anne het zo welsprekend zei, ons ‘stukje goed nieuws’ ”.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel