Kruispunt over Frans van der Lugt sj

do 02 mei 2019 Jezuïeten / Varia /
Kruispunt over Frans van der Lugt sj

Frans Timmermans, Floortje Dessing en Cilia ter Horst herdenken Frans van der Lugt sj in deze aflevering van Kruispunt, een programma van KRO NCRV.

Frans Timmermans, Floortje Dessing en Cilia ter Horst herdenken Frans van der Lugt sj in deze aflevering van Kruispunt, een programma van KRO NCRV.

In Kruispunt het verhaal van pater Frans van der Lugt. Hij werd vijf jaar geleden vermoord in het Syrische Homs. Hij kwam op voor de waardigheid van burgers die slachtoffer zijn van oorlog. Hij getuigde van liefde die groter is dan zelfbehoud en sloeg bruggen tussen mensen. Hij liet daarmee zien dat je zelfs in een oorlog mensen kunt verbinden met elkaar, als je gedragen wordt door de liefde.

Tv-maker Floortje Dessing bezocht in 2016 het klooster van pater van der Lugt in Homs. Daar sprak ze onder andere met een jonge vrouw die de liefde van de pater nog steeds ervaart, ze straalt als ze over hem praat. Floortje kijkt in Kruispunt terug op deze bijzondere ontmoeting en het leven van Frans van der Lugt. Ook eurocommissaris Frans Timmermans is een grote bewonderaar van Frans van der Lugt. Hij noemt hem een gepassioneerde bruggenbouwer.

Hoe pater Frans voortleeft

Geweld kan de liefde niet stoppen. Oorlog kan mensen vermoorden maar houdt de idealen en visioenen levend. Cilia ter Horst is één van die mensen die de levensidealen van Van der Lugt voortzet. Zij vertaalde enkele boekjes die de pater in het Arabisch heeft uitgebracht. Cilia was een goede vriendin van pater Frans, ze ontmoeten elkaar elk jaar, in Homs of in Nederland in haar huis of die van haar ouders.

Frans van der Lugt leeft verder waar hij vermoord werd. Want in het klooster wonen, bidden en werken nu vier jonge jezuïeten. Maar ook buiten het klooster wil de Syrische bevolking dat hij nooit vergeten wordt. Zo worden er in eigen land, maar ook in Europa, nog steeds wandeltochten georganiseerd in zijn naam. Frans was en is een bruggenbouwer, zo leeft hij voort.

Bekijk hier de 25 minuten durende aflevering.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel