De sculptuur die Johan Tahon maakte van Ignatius’ bekering

zo 16 mei 2021 Jezuïeten / Spiritualiteit /
1

De internationaal vermaarde beeldhouwer uit Vlaanderen, Johan Tahon, maakte een standbeeld van Ignatius. Geheel in lijn met het Ignatiusjaar verbeeldt het Ignatius' bekering.

De internationaal vermaarde beeldhouwer uit Vlaanderen, Johan Tahon, maakte een standbeeld van Ignatius. Geheel in lijn met het Ignatiusjaar verbeeldt het Ignatius’ bekering.

In het kader van het begin van het Ignatiusjaar ontving pater generaal Arturo Sosa het uit de handen van de kunstenaar zelf. Het standbeeld, getiteld Metanoia, vertegenwoordigt de ervaring van Ignatius van Loyola, in het bijzonder zijn bekering.

Metanoia | Johan Tahon

Pelgrimage naar Spanje

Johan Tahon legde pater Sosa de oorsprong van het werk uit. In contact met de jezuïeten in Vlaanderen werd hij geraakt door de ignatiaanse spiritualiteit. Met de Vlaamse jezuïet Jan Koenot bezocht hij verschillende ignatiaanse plaatsen in Spanje, met name die waar Ignatius zijn bekeringsreis begon. Dit inspireerde hem om een ​​personage te presenteren dat lijdt aan pijn (zijn beenblessure), maar dat ook in reflectie is (de Manresa-ervaring), terwijl hij zich laat transformeren door de Heilige Geest.

Het werk is gemaakt van zandsteen en bedekt met een vernis die bestand maakt tegen alle temperaturen; het kan zowel binnen als buiten worden weergegeven. Het plan is het komend jaar om het beeld op verschillende jezuïetenplekken in Rome te exposeren, waar een breder publiek het kan waarderen. Het is vermeldenswaard dat Johan Tahon aan de vooravond van zijn ontmoeting met pater generaal het genoegen had om een ​​kopie van hetzelfde beeldhouwwerk aan paus Franciscus te overhandigen.

Het beeld komt ook te staan in de eerste binnentuin van de Oude Abdij Drongen, waar de kunstenaar zich thuis voelt.

Over de kunstenaar

Johan Tahon is een Belgische kunstenaar, geboren in 1965. Naar eigen zeggen is hij geen beeldhouwer geworden, maar er altijd al een geweest. Beeldhouwen is als ademen. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Hij woont en werkt in België en Zwitserland.

Deze documentaire van de Evangelische Omroep over Johan Tahon toont zeer sterk de verstilling in zijn werk en is de moeite waard om te bekijken.

De sculptuur die Johan Tahon maakte van Ignatius' bekering

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel