Ignis webmagazine bestaat 10 jaar en viert dat met dit boek

Leven, een kunst – 60 ignatiaanse meditaties

In Leven, een kunst zijn 60 ignatiaanse meditaties van www.igniswebmagazine.nl gebundeld. Rode draad: levenskunst waar vind je die?

In Leven, een kunst zijn 60 ignatiaanse meditaties van www.igniswebmagazine.nl gebundeld. Rode draad: levenskunst waar vind je die?

Levenskunst, waar moet je haar zoeken? Het is een vraag die Job al stelt. Ben Frie sj denkt in een van de meditaties uit Leven, een kunst na over deze woorden van Job. Hij schetst de basishouding die nodig is om levenskunstenaar te worden: “Het belangrijkste is toch, dunkt mij: leven met de werkelijkheid”, schrijft Frie. “Zo althans lees ik ‘God vrezen’. God respecteren in de manier waarop Hij mensen laat leven. Dat vraagt dat je de werkelijkheid in je wilt toelaten, niet ontkennen of overmeesteren. Ze beide doorleven: vreugde en verdriet, pijn en herstel, duisternis en licht – zoals ze komen en gaan. Dat is wijsheid, levenskunst.”

Ignis is een webmagazine van de Nederlands en Vlaamse jezuïeten over geloof, spiritualiteit en samenleving.

Gegrond in het leven staan

Leven met de werkelijkheid zoals die zich aandient. Geen luchtkastelen bouwen, je niet laven aan vrome gedachten die je wegplukken uit het leven van alledag. Nee, nuchter en gegrond in het leven staan. Veel van de meditaties, columns en essays van Ignis gaan daarover.

Wat leeft in mij? Hoe kan ik groeien in leven en liefde?

De kunst van leven, wie zou die niet in de vingers willen hebben, wie zou die niet willen smaken? Het verlangen en zoeken naar levenskunst rijgt zich als een rode draad door deze bundel met zestig meditaties. Deze teksten zijn in de afgelopen tien jaar verschenen op www.igniswebmagazine.nl, waar vanuit de eeuwenoude ignatiaanse spiritualiteit gekeken wordt naar het christelijk geloof en de wereld om ons heen.

Onder de oppervlakteschermutselingen

Voor Ignis is al 10 jaar een belangrijke grondhouding: onderscheiden waar het op aankomt. Wat komt er op mij af? Wat leeft in mij? Wat is daarin de weg van God? Hoe kan ik groeien in leven en liefde? Ignis poogt de lezer daarbij te helpen en streeft ernaar de schop iets dieper in de grond te steken. Wat gaat er schuil onder de oppervlakteschermutselingen van kerk en samenleving?

De levenskunst is een weg waarlangs we veel wijsheid vinden. Maar wie wijst ons de weg erheen? Het pad is verborgen. De meditaties in deze bundel geven geen pasklare antwoorden, maar laten steeds nieuwe aspecten van levenskunst oplichten.

Bestel hier een exemplaar

Ignis webmagazine. Leven een kunst – ignatiaanse meditaties. Berne Media, Heeswijk, 2029. 212 blz. €17,90

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel