“Alsof je voor Jezus staat”

Inge de Groot kreeg een atheïstische opvoeding, maar werd later gegrepen door het geloof in God. Na veel zoeken vond ze een thuis in de katholieke kerk. Nu helpt Bidden Onderweg haar dagelijks God te vinden.

Inge de Groot kreeg een atheïstische opvoeding, maar werd later gegrepen door het geloof in God. Na veel zoeken vond ze een thuis in de katholieke kerk. Nu helpt Bidden Onderweg haar dagelijks God te vinden.

Iedere dag trekt Inge de Groot zich eventjes terug om te bidden met de podcast van Bidden Onderweg. Ze is niet zo’n lezer, zegt ze zelf. Als ze de Bijbel erbij pakt, komt het vaak niet echt binnen. Door de vragen die gesteld worden in de meditaties van Bidden Onderweg krijgt ze feeling met de tekst. “En met Jezus. Het is vaak alsof je even teruggaat in de tijd en je voor hem staat.”

Inge groeide op in een gezin waar het geloof geen rol speelde. “Het was een atheïstische opvoeding. Ik had eigenlijk nooit over het geloof gehoord, ook op school niet.” Toen ze een jaar of 17 was, ging ze vragen stellen. “Waarom zijn wij hier? Hoe is dit allemaal zo gekomen? Waar ga je heen als je sterft?”

Hij vertelde dat er hoop is

Die vragen werden urgenter toen ze ging studeren en voor een tijd in Spanje woonde. Daar had ze tijd om na te denken en om te zoeken. “Ik maakte kennis met het boeddhisme. Dat trok mij eerst aan, maar ik raakte er ook van in de war.”

Ik ging naar buiten met een groot vraagteken boven mijn hoofd.

Terug in Nederland stierf iemand in haar omgeving en ging ze naar de uitvaart. Voor het eerst in haar leven maakte ze een kerkelijk viering mee. “De dominee preekte over David en Goliath, dat weet ik nog. Over hoe strijdbaar en moedig de man was geweest die was overleden aan kanker. Hij vertelde dat zijn leven hier nu voorbij was, maar dat het niet over was, dat er hoop was.”

Ik kocht een Bijbel

Die woorden nam Inge mee naar huis. Er was iets gaan borrelen. “Ik ging naar buiten met een groot vraagteken boven mijn hoofd. Ik vond het mooi wat de dominee had verteld. Dat had ik nooit eerder gehoord. Ik kende de verhalen niet. Geloven christenen dat echt? En zo ja, is dat misschien iets voor mij?”

Ze kocht een Bijbel en begon te lezen. In de krant zag ze een advertentie voor de Alpha-cursus. “Daar hoorde ik voor het eerst in mijn leven over Jezus. Ik was toen 23 jaar. Daarna ging ik kerkshoppen, want ik wilde hiermee verder. Tal van kerken heb ik gezien: pinkster, evangelisch, licht en zwaar, maar nooit dacht ik: ja, dit is het.”

Elke zondag naar de kerk

Door haar toenmalige vriend kwam ze in aanraking met het katholieke geloof. “Ik schreef mij in voor een cursus van de pastor in Leeuwarden. Daar had ik het gevoel thuis te komen. Nu ga ik elke zondag naar de kerk. Het is jammer dat er verder niemand van mij leeftijd is, maar gelukkig heb ik via andere wegen ook wat gelovigen van mijn leeftijd ontmoet.

Het gaat over God vinden in alle dingen. Bidden Onderweg helpt mij daarbij.

Tijdens die cursus maakte Inge ook kennis met Bidden Onderweg en Ignatius van Loyola. “Die benadering is zo anders dan bij de Alpha cursus. Het gaat over God vinden in alle dingen. Bidden Onderweg helpt mij daarbij. De vragen die gesteld worden, de prikkel om zelf na te denken over situaties in je leven en hoe God daarin aanwezig is. De meditaties geven vaak rust en bemoediging.”
Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel