Podcastserie: jezuïeten blikken terug op hun leven

vr 10 jun 2022 Jezuïeten / Kerk / Roeping en vorming /
Luisteren: podcastserie met oude jezuïeten

Mark Rotsaert sj. © Leo August De Bock

Naar aanleiding van het Ignatiusjaar maakte Leo August De Bock een reeks audiodocumentaires onder de titel 'Tot meerdere eer van God: Jezuïeten in de Lage Landen'.

Naar aanleiding van het Ignatiusjaar maakte Leo August De Bock een reeks audiodocumentaires onder de titel ‘Tot meerdere eer van God: Jezuïeten in de Lage Landen’.

Voor een tweede reeks van 8 afleveringen verbleef journalist Leo August De Bock in het jezuïetenhuis in Heverlee, waar Vlaamse jezuïeten op rust wonen. Hun gemiddelde leeftijd is 87 jaar. De meesten van hen waren missionaris. Ze traden in in een heel andere tijd en werden uitgestuurd naar den vreemde. Ze omarmden het Tweede Vaticaans Concilie en ontwikkelden in het verlengde daarvan een sterk emanciperende kijk op missionering en een non-conformistische visie op kerk en samenleving. In veel terugblikken die in de media aan bod komen, ontbreekt een juiste inschatting van hun inspiratie en engagement en het gebeurt dat ze – zeer onheus – met het kolonialisme in één bak gekieperd worden. Deze reeks wil hen recht doen. Ze geeft hen een stem.

De reeks start met twee inleidende podcasts, waarin De Bock in gesprek gaat met jezuïet Mark Rotsaert over het leven van Ignatius en zijn betekenis voor onze tijd.

Beluister alle afleveringen hier.

Naar de podcast op Apple Podcast
Naar de podcast op Spotify

Marc Desmet over de podcastserie

Regionaal overste van de jezuïeten Marc Desmet: ‘Wat een verscheidenheid! En allemaal zijn ze échte jezuïeten! Het mooie is dat iedereen heel persoonlijk spreekt: vrijmoedig, kritisch, vanuit het leven. Dat is de kracht van de reeks, dat ze levende getuigenissen brengt van mensen, hen zichzelf laat zijn, hen in hun (grote) waarde laat. De maker observeert zonder te oordelen. Onze medebroeders hebben met hun leven, met hun toewijding, hun ook letterlijk grenzeloze inzet, altijd in grote bescheidenheid en met veel respect voor hun medemens, een steen verlegd. Voor christenen en andersgelovigen. Gratuïet. Kerkbetrokken maar ook kerkkritisch, nooit klerikaal. Ze zijn bejaard, blikken terug, spreken over een voorbije tijd, en toch voel ik actualiteitswaarde en veel hoop en vertrouwen. Wat ze hebben verwezenlijkt, leeft voort in nieuwe of nieuwsoortige roepingen, hier en ver van hier. Met veel dank voor dit geschenk tijdens het jubileumjaar voor Ignatius.’

Ben je meer een lezer? Drie recente boeken

Activiteitenoverzicht van het ignatiusjaar 4

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel