Murmurationes

di 11 okt 2016 Jezuïeten / Wereldwijd /
Murmurationes 1

Vóór de verkiezing van een generale overste van de jezuïeten

Vóór de verkiezing van een generale overste van de jezuïeten

Misschien heb je het al gelezen in een ander artikel dat de fasen van een Algemene Congregatie (AC) beschrijft: een onderdeel van de verkiezing van de algemene overste, eigen aan de “manier van doen” van de jezuïeten, zijn de "murmurationes".

Verkiezing zonder kandidaten

In de Constituties drong Ignatius van Loyola er met kracht op aan dat de verkiezing van de algemene overste zou plaatsvinden in een sfeer van gebed en onderscheiding, een sfeer die een ereplaats geeft aan de Heilige Geest. In dit kader is er geen plaats voor “partijen” onder de “medebroeders”, zelfs niet voor partijen voor mogelijke kandidaten. Trouwens, elke jezuïet ter wereld kan worden gekozen tot generaal, hoewel hij normaal gesproken gekozen wordt uit een van hen die door een jezuïetenprovincie afgevaardigd zijn, dat wil zeggen een lid van de AC.

Geestelijke én menselijke middelen

Hoewel de heilige Ignatius tijdens de verkiezing dus een bevoorrechte plaats inruimt voor geestelijke middelen, vergeet hij het belang van de menselijke intelligentie niet. De afgevaardigden moeten in staat zijn zich te informeren over de personen die zij geschikt achten voor het op zich nemen van het bestuur van de hele jezuïetenorde. Daarom stelde hij een unieke methode voor waarbij tijdens een periode van enkele dagen de kiezers onderling informatie uitwisselen met betrekking tot personen waarvan zij denken dat zij generale overste kunnen worden. Men kan slechts met één persoon per keer spreken; elkaar in groepen ontmoeten is uit den boze in dit stadium. Tussen de momenten van uitwisseling door gaat ieder, wanneer hij daar behoefte aan heeft, naar de kapel om te overwegen wat hij heeft onthouden van de ontmoeting.

Vier dagen murmurationes

Traditioneel worden vier dagen uitgetrokken voor de murmurationes en daarom zal de verkiezing van de nieuwe algemene overste vrijdag a.s. plaatsvinden, dus op 14 oktober 2016.

De zeer vertrouwelijke murmurationes vinden in hoofdzaak plaats binnen de curie. Tijdens deze dagen is het niet mogelijk om de kiezers te vragen hoe het met hen gaat of wat ze hebben onthouden van de gesprekken die, onder leiding van de Heilige Geest, zullen leiden tot het uitbrengen van hun stem voor deze of gene jezuïet. Toch waren we zo vrij om te vragen aan pater Charles Chilinda van de provincie Zambia-Malawi om ons te vertellen wat hij zich herinnert van de murmurationes van 2008. Pater Chilinda – nu lid van het videoteam van de Algemene Congregatie – was een afgevaardigde bij de vorige Congregatie die pater Adolfo Nicolás koos. Hier is wat hij ons vertelde:

Ervaringsbericht

“Onder de aanwezige jezuïeten kende ik er alleen een paar uit Afrika en uit de Verenigde Staten. Ik ontmoette één of andere van de afgevaardigden en ik merkte een grote openheid, een grote beschikbaarheid. Ik hoorde spreken over jezuïeten die ik nog nooit had ontmoet. In korte tijd was ik in staat om een vrij duidelijk beeld van deze mannen te vormen. Als iemand met ervaring in audiovisuele communicatie kan ik zeggen dat ik me in het begin wat ongemakkelijk voelde met wat ik zag, maar geleidelijk aan raakte ik ermee vertrouwd. Ik sprak met iets meer dan twintig medebroeders en ik bracht lange periodes door in stil gebed. Op geen enkel moment voelde ik me gedwongen om op die of gene kandidaat te stemmen. De sfeer was er zondermeer een van vrijheid.”

 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel