Mystiek in het spoor van Ignatius van Loyola

do 10 jun 2021
Mystiek in het spoor van Ignatius van Loyola

Illustratie: Tynke van Schaik

Was Ignatius een mysticus? Zonder twijfel. Maar ook andere jezuïeten in zijn voetspoor waren mystiek begaafd, laat professor Rob Faesen zien in een boeiende podcast over hun mystiek.

Was Ignatius een mysticus? Zonder twijfel. Maar ook andere jezuïeten in zijn voetspoor waren mystiek begaafd, laat professor Rob Faesen zien in een boeiende podcast over hun mystiek.

Ignatius van Loyola kennen we als een mysticus, zegt Rob Faesen, al associeert men Ignatius daar misschien niet meteen mee. Ignatius is immers vooral bekend om zijn Geestelijke Oefeningen. “Het woord oefeningen zegt genoeg: dat is de mens die zijn uiterste best doet om het mysterie van Christus te benaderen via meditaties, overwegingen, nadenken en het gebruiken van alle vermogens. Is dat mystiek? In de mystiek is het God die zich plots en op een intieme manier doet kennen.”

Via een gebed van Ignatius komen we bij een fundamenteel punt in de mystieke literatuur

Hoe God zichzelf wil geven

Maar, zegt Faesen in deze podcast van Ignis webmagazine, in de Geestelijke Oefeningen is een onderstroom aanwezig met een mystieke dimensie. Die komt tot uitdrukking wanneer Ignatius de retraitant aan het einde van de Oefeningen een overweging geeft om tot de liefde te komen. “Daarin overweegt de mens hoe God zichzelf wil geven, en niets liever zou doen dan dat, als de mens dat maar zou toelaten. En als de mens zich gaat realiseren hoe groot die gave van Godswege is, wat kan de mens dan beter doen dan zichzelf ook aanbieden? Via een gebed dat Ignatius dan formuleert, komen we bij een fundamenteel punt in de mystieke literatuur: de totale overgave waarin de mens zegt: uw wil geschiedde. De kernzin die de identiteit van Christus uitmaakt wanneer hij zijn lijden ingaat en wij Christus werkelijk zien zoals hij is. Niet mijn wil, maar uw wil.”

Beluister hier de aflevering over de mystiek van Ignatius

Ignis webmagazine · Mystiek in het spoor van Ignatius van Loyola

Podcastserie over christelijke mystiek

“Mystiek is een heel persoonlijke en rechtstreekse ontmoeting met God”, zegt jezuïet Rob Faesen in deze podcastserie over christelijke mystiek. Hij is in gesprek met radiomaker Joop van der Elst, die de interviews opnam in de Oude Abdij Drongen. De vier afleveringen van deze podcastserie over mystiek gaan over Bernardus van Clairvaux & Willem Saint-Thierry, Beatrijs van Nazareth, Jan van Ruusbroec en over de mystiek van Ignatius van Loyola en andere jezuïeten.

Beluister hier de hele serie. Met afleveringen over Bernardus van Clairvaux & Willem van Saint-Thierry, Beatrijs van Nazareth, Jan van Ruusbroec en Ignatius.

Joop van der Elst is radiomaker. Op zijn podcastaccount publiceerde hij honderden interviews met mensen uit de breedte van de christelijke kerk. Zo was hij een van de weinige journalisten die werd toegelaten in de kluizenaarscel van André Louf, met wie hij een inspirerend gesprek voerde.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3
Bekijk alle nieuwsberichten

Deel