Nederlandse en Vlaamse jezuïeten vormen één regio

za 05 aug 2017 Jezuïeten / Wereldwijd /
Nederlandse en Vlaamse jezuïeten vormen één regio

31 juli 2017: start Regio van de Europese Lage Landen (ELC)

31 juli 2017: start Regio van de Europese Lage Landen (ELC)

De twee provincies van de jezuïeten uit Noord-België en Nederland werden op 31 juli 2017 samengevoegd tot één bestuurseenheid, die de naam de Europese Lage Landen (European Low Countries) kreeg. Daarmee volgen zij de algemene trend binnen de Sociëteit van Jezus die ten tijde van de contrareformatie door Ignatius van Loyola werd opgericht en die daarna uitgroeide tot een van de belangrijkste en invloedrijkste orden binnen de katholieke Kerk. Met paus Franciscus werd voor het eerst in de geschiedenis ook een jezuïet tot paus gekozen.

Gisteren werd in Namen, op de feestdag van de stichter van de jezuïeten, ook al een nieuwe provincie van Franstalige jezuïeten in West-Europa opgericht. Een vergelijkbaar proces vindt plaats bij enkele provincies van Midden-Europa, waarbij ook jezuïeten uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Litouwen meer samenwerking zoeken.

Bekroning van jarenlange intensieve samenwerking

De Nederlandse en Vlaamse jezuïeten werken al een dertigtal jaren nauw samen. Die samenwerking werd de afgelopen vier jaar nog intensiever en wordt nu bekroond met deze juridische fusie. De orde telt momenteel 130 Vlaamse leden, waaronder 20 in het buitenland. Een derde van de 110 jezuïeten in Vlaanderen (35) zijn teruggekeerde missionarissen. Nederland telt op dit moment 60 jezuïeten. 30 Nederlandse paters en studenten wonen of studeren in het buitenland. De Noord-Belgische provincie werd in 1935 opgericht. Zij ontstond na de splitsing van de Belgische provincie, die in 1835 werd opgericht. Nederlandse jezuïeten waren van 1592 tot 1773 georganiseerd in de Hollandse Zending. In 1849 werd een Nederlandse provincie opgericht als viceprovincie. Die werd een jaar later een zelfstandige provincie.

De fusie tussen de Vlaamse en de Nederlandse jezuïeten tot een regio wordt op 26 augustus 2017 plechtig gevierd met een feestelijke eucharistieviering in de Sint Carolus Borromeuskerk, de oude jezuïetenkerk aan het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen. Tijdens deze viering, die start om 11 uur, zullen ook de twee Nederlandse jezuïeten pater Ward Biemans (46 jaar) uit Amsterdam en broeder Wiggert Molenaar (51) uit Antwerpen hun laatste geloften uitspreken.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel