Nichtje zet pelgrimstraditie van oom Frans van der Lugt sj voort

Pater Frans van der Lugt sj

Anne Claire van der Lugt organiseert in april volgend jaar een pelgrimstocht van Amsterdam naar Den Bosch. Deze 'Walk for Homs' is een ode aan haar oom, de vermoorde jezuïet Frans van der Lugt.

Anne Claire van der Lugt organiseert in april volgend jaar een pelgrimstocht van Amsterdam naar Den Bosch. Deze ‘Walk for Homs’ is een ode aan haar oom, de vermoorde jezuïet Frans van der Lugt.

Walk for Homs‘ is een pelgrimstocht van 145 kilometer. De pelgrims willen er geld mee ophalen voor onder meer het opzetten van een Frans van der Lugt Centre in de Syrische stad Homs en voor goed onderwijs in de regio van de Syrische hoofdstad Damascus.

De oom van Anne Claire, pater Frans van der Lugt sj, was in Syrië bekend vanwege zijn wandeltochten. Dat waren veeleisende tochten, verspreid over meerdere dagen. Er liepen vaak duizenden pelgrims met hem mee. Onder hen christenen en moslims, uit alle delen van het land. Ze trokken samen op, onder de bezielende leiding van pater Frans, die de taal en de cultuur in Syrië als geen ander kende.

Sponsorpelgrimage voor Syrië

De pelgrimstocht van nicht Anne Claire wordt gehouden van 5 tot en met 10 april 2022. Er kunnen 84 mensen deelnemen.Voor degenen die de lange tocht niet kunnen volbrengen, is het mogelijk ook de eerste of laatste etappe mee te lopen. Daarnaast kan de tocht of een gedeelte ervan op eigen gelegenheid worden gelopen.

Er liepen vaak duizenden pelgrims met hem mee.

De pelgrimstocht is tevens een sponsorloop. Het geld dat wordt opgehaald, is bestemd voor Syrië. Anne Claire hoop ook een bijdrage te kunnen leveren aan het herstel van het verwaarloosde en door de oorlog verwoestte landgoed Al Ard, het levenswerk van pater Van der Lugt. Hier woonden en werkten mensen met een beperking, op 35 kilometer van de stad Homs. Tevens was het een retraitecentrum. Pater Frans zetter er diverse programma’s op voor islamitische en christelijk jongeren. Het project, waar ook een grote wijngaard bij hoorde, was zelfvoorzienend. Vanwege de burgeroorlog kon pater Frans vanaf 2011 niet meer op het landgoed terecht.

Dat werd zijn dood

Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen

Noodgedwongen trok hij naar het jezuïetenhuis in het oude centrum van Homs. Daar bleef hij tot het einde, ook toen velen vluchtten. Hij wilde blijven bij de mensen die door ouderdom of ziekte achter moesten blijven. Hij zei daarover: “Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen”. Uiteindelijk werd dat zijn dood. Pater Frans werd op 75 jarige leeftijd vermoord.

Voor deze projecten waar Anne Claire geld voor ophaalt, werkt ze samen met de Jesuit Refugee Service, ZOA en de bevolking in Syrië.

De pelgrimage van Anne Claire van der Lugt kun je hier sponsoren.

Bekijk hier de animatiefilm die we maakten over Frans van der Lugt, 5 jaar na zijn dood
Bekijk alle nieuwsberichten

Deel