Pasen na ‘Brussel’: Laten we opstaan

Pasen na ‘Brussel’: Laten we opstaan

Paasoverweging Provinciaal jezuïeten

Paasoverweging Provinciaal jezuïeten

 “Ik hou van deze collectieve grondmelodie die spontaan boven komt drijven: het schoonste van de mens als antwoord op het lelijkste van de mens.” Een paasboodschap van de provinciaal overste van de jezuïeten in het licht van de recente gebeurtenissen in Brussel.

Murw geslagen, verdoofd, verward. Zoiets voelden vele Belgen verleden dinsdag na de aanslagen in Brussel.

We moeten dat niet te vlug willen vergelijken met wat de leerlingen van Jezus overkwam ten tijde van de passie, maar toch is enige analogie niet misplaatst: “De dag en het uur waarvan we vreesden en wisten dat het zou komen…” Ook Jezus’ leerlingen waren op hun hoede en vreesden het ergste. Jezus zelf had hun er herhaaldelijk voor gewaarschuwd.

Geen angst

Het voorbije half jaar spoed ik me steevast door de grote vertrekhal van het vliegveld te Zaventem. Iets in me zei me dat het daar ideaal is, en makkelijk, om een aanslag te plegen. Maar als het dan toch gebeurt, sta je paf; uit je lood geslagen.

Angst was er niet bij. Met opgeheven hoofd zal ik volgende week terug naar Brussels Airport gaan. Ze kunnen me wat. Geen angst dus; dat niet, maar wel zin om zomaar te huilen en bij elkaar troost te zoeken, dat wel.

Waardig

En trots ben ik om zoveel rust en waardigheid. Er was zoveel solidariteit bij iedereen in Brussel, ongeacht gezindte, religie of etniciteit. En nog nooit zag ik zoveel Jozeffen van Arimatea en Nikodemussen: de puinruimers, de moedige hulpverleners. Ze getuigden zelfs dat de slachtoffers rustig en waardig bleven. En verrassend anders dan in Frankrijk of in Verenigde Staten, onthielden een waardige koning en regeringsleiders zich van elke oorlogsretoriek. Neen, er werden geen bombardementen aangekondigd op IS-stellingen.

Ik hou van deze collectieve grondmelodie die spontaan boven komt drijven: het schoonste van de mens als antwoord op het lelijkste van de mens. Enkel in zo’n dragende gemeenschap is opstanding mogelijk, en krijgt het leven terug een kans. Enkel in dit soort van verbondenheid van mensen, kan de Verrezene binnen komen, kan Hij herkend worden, en kan zijn woord van helende vrede ontvangen worden en terug wortel schieten.

Zalig Pasen. Laten we opstaan en naar buiten gaan met Hem de wereld in.

Johan Verschueren sj

Provinciaal van de jezuïeten van de Lage Landen

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel