Pater Adolfo Nicolás sj, Algemene Overste van de Sociëteit van Jezus

wo 28 sep 2016 Jezuïeten / Wereldwijd /
Pater Adolfo Nicolás sj, Algemene Overste van de Sociëteit van Jezus

Korte biografie uitgaande Algemene Overste jezuïeten

Korte biografie uitgaande Algemene Overste jezuïeten

Pater Adolfo Nicolás sj, 80, werd geboren in Spanje en is de Algemene, of Generale Overste van de Sociëteit van Jezus sinds 2008.

In december 2014 kondigde pater Nicolás zijn voornemen aan om af te treden, waarmee hij tevens de 36e Algemene Congregatie aankondigde; deze zal bijeenkomen in Rome op 2 oktober 2016.

Geboren op 29 april 1936 in Villamuriel de Cerrato, Spanje, trad hij in in het noviciaat van de jezuïeten in Aranjuez in 1953. Hij studeerde filosofie in Alcalá de Henares, waar hij zijn Ph.L. (licentiaat) behaalde in 1960. Vervolgens vertrok hij naar Japan om daar de taal te gaan studeren. Hij studeerde theologie in Tokio van 1964 tot 1968 en werd daar priester gewijd in 1967. Van 1968 tot 1971 deed hij onderzoekswerk aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome en schreef zijn proefschrift: Theologie van de Vooruitgang.

In 1971 werd hij hoogleraar systematische theologie aan Sophia University in Tokio. Hij was directeur van het Pastoraal Instituut in Manila op de Filippijnen van 1978 tot 1984. Vervolgens was hij van 1991 tot 1993 rector van het huis van de jezuïeten-studenten in Tokio. In 1993 werd hij benoemd tot Provinciaal van Japan en in die hoedanigheid nam hij deel aan de 34e Algemene Congregatie in 1995.

Na die jaren in het bestuur van de provincie bleef hij wonen in een arme parochie van immigranten in Tokio, waar hij was gaan wonen toen hij twee jaar provinciaal was. Hij woonde er tot 2003. Door nauw samen te werken met Filipijnse en Aziatische immigranten, heeft hij van nabij hun moeilijke omstandigheden meegemaakt. Op deze manier werd zijn dienst aan de mensen in de marge van de samenleving zijn belangrijkste missie.

In 2004 werd hij opnieuw benoemd voor een bestuursfunctie in de jezuïetenorde, namelijk als moderator van de Conferentie van Oost-Azië en Oceanië. In deze positie was hij verantwoordelijk voor de coördinatie van de werkzaamheden van de jezuïetenprovincies en regio's van Myanmar (Birma) tot Oost-Timor en van Australië tot Japan.

Adolfo Nicolás sj spreekt zes talen: Spaans, Catalaans, Japans, Engels, Frans en Italiaans.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel