Paus Franciscus en Joe Biden feliciteren Jesuit Refugee Service

ma 16 nov 2020 Jezuïeten / Wereldwijd /
De paus en Joe biden feliciteren Jesuit Refugee Service

Veertig jaar geleden werd de vluchtelingendienst van de jezuïeten opgericht, na het drama van de Vietnamese bootvluchtelingen. Dat 40-jarig jubileum werd afgelopen weekend gevierd.

Veertig jaar geleden werd de vluchtelingendienst van de jezuïeten opgericht, na het drama van de Vietnamese bootvluchtelingen. Dat 40-jarig jubileum werd afgelopen weekend gevierd.

De afgelopen vier decennia bouwde JRS een stevige reputatie op

Paus Franciscus feliciteerde de Jesuit Refugee Service (JRS) in een brief aan de internationale directeur van JRS, pater Thomas H. Smolich sj. Hij schreef: “Mijn gedachten gaan vooral uit naar de vele mannen, vrouwen en kinderen die zich tot JRS wenden voor opvang en hulp […] Het intense christelijke en ignatiaanse verlangen om zorg te dragen voor het welzijn van alle mensen die in diepe wanhoop verkeren, heeft het werk van JRS de afgelopen 40 jaar geïnspireerd en geleid.”

Felicitaties van Joe Biden

JRS werd veertig jaar geleden opgericht dankzij de intuïtie van de toenmalige generale overste van de jezuïeten Pedro Arrupe, die een missie voor zijn orde zag weggelegd in de opvang en begeleiding van – in eerste instantie Vietnamese – vluchtelingen. De afgelopen vier decennia bouwde de internationale organisatie een stevige reputatie op, vooral dankzij het onderwijs aan de kinderen in vluchtelingenkampen. JRS verstrekt daarnaast ook pastorale zorg en psychosociale ondersteuning, evenals humanitaire hulp in noodsituaties. In ons land zet JRS zich vooral in voor de opvang en integratie van vluchtelingen.

verlangen om zorg te dragen voor het welzijn van alle mensen

Er waren ook felicitaties van gekozen president Joe Biden. In een video sprak hij de volgende woorden: “JRS gelooft dat we in de vreemdeling onze naaste ontmoeten en dat elke samenleving uiteindelijk wordt beoordeeld op de manier waarop we omgaan met de mensen in grote nood.” Hij blikte ook vooruit op het vluchtelingenbeleid dat hij wil gaan voeren: “Het beleid van Biden-Harris zal onze historische rol herstellen in het beschermen van de kwetsbaren en de bescherming van de rechten van de vluchtelingen. We gaan ons jaarlijkse doel voor de toelating van vluchtelingen verhogen tot 125.000.”

De uitdagingen van de coronapandemie

Paus Franciscus verwees in zijn brief ook naar de coronapandemie, die duidelijk maakt dat wij allemaal in hetzelfde schuitje zitten en met ongekende economische en sociale uitdagingen worden geconfronteerd. Hij moedigt de medewerkers van JRS aan om een cultuur van ontmoeting, te bevorderen die de basis legt voor authentieke en blijvende solidariteit.

Bekijk de video van Joe Biden hier:

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel