Paus Franciscus neemt boek over wijlen Frans van der Lugt sj in ontvangst

wo 25 nov 2015 Gerechtigheid / Jezuïeten / Kerk / Wereldwijd /
Paus Franciscus neemt boek over wijlen Frans van der Lugt sj in ontvangst

Jan Stuyt sj heeft bijzonder geschenk voor Paus

Jan Stuyt sj heeft bijzonder geschenk voor Paus

Paus Franciscus heeft zaterdag 14 november 2015 een boek over wijlen Frans van der Lugt sj in ontvangst genomen. Dat gebeurde tijdens een ontmoeting met leden van de Jesuit Refugee Service, die dit jaar 35 jaar bestaat.

Boek Frans van der Lugt

In de vroege ochtend van 7 april 2014 werd Frans van der Lugt in het Syrische Homs door het hoofd geschoten. Nog dezelfde dag werd hij begraven in de tuin van het huis waar hij gewoond had.

Het nieuws over de moord op Frans van der Lugt ging ogenblikkelijk de hele wereld over, stond op de voorpagina’s van vele kranten en was het eerste item in uitzendingen van radio en televisie. Terstond na zijn overlijden werd Frans van der Lugt herdacht door paus Franciscus en andere hooggeplaatste leiders in kerk en politiek, zowel in Nederland als ver daarbuiten.

In het boek over de pater jezuiet zijn teksten opgenomen uit de verschillende fasen van zijn leven en werk, te beginnen met de geschiedenis van zijn roeping. Nu, ruim anderhalf jaar na de moord, blijkt hij allerminst vergeten. Een school in een vluchtelingenkamp in Libanon voor Syrische en Irakese kinderen, onder auspiciën van de Jesuit Refugee Service, draagt de naam Frans van der Lugt Center, en in verschillende landen wordt er nog steeds over hem gepubliceerd.

De Nederlandse pater Jan Stuyt sj bood het boek aan paus Franciscus aan. Na meer dan tien jaar veldwerk bij JRS in Azië en in Brussel is Jan Stuyt nu verbonden aan de organisatie als adviseur voor fondsenwerving. “De paus benadrukte dat onderwijs zo belangrijk is, juist voor vluchtelingen kinderen. Het geeft hoop en veiligheid als kinderen naar school kunnen gaan. Met JRS zet ik het werk van Frans voort in Homs,” aldus Stuyt.

35 jaar Jesuit Refugee Service

Het aanbieden van het boek gebeurde tijdens de ontmoeting tussen paus Franciscus en leden van de Jesuit Refugee Service (JRS), zaterdag. Dit jaar bestaat de hulpdienst 35 jaar. De paus roemde de JRS “om aanwezig te zijn in de gebieden met de grootste nood, in conflict- en post-conflictgebieden. Ik denk dat het bijzonder van uw groepen in Syrië, Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het oostelijke deel van de Democratische Republiek Congo, waar u accepteert de mannen en vrouwen van verschillende religieuze overtuigingen die je missie te delen,” zei paus Franciscus.

De Jesuit Refugee Service is actief in 45 landen en verstrekt hulp aan vluchtelingen in kampen en steden, ontheemde mensen in eigen land, asielzoekers in steden, en mensen die worden vastgehouden in detentiecentra. De belangrijkste werkterreinen van de JRS zijn op het gebied van onderwijs, noodhulp, gezondheidszorg, levensonderhoud en sociale diensten.

Aan het einde van 2014 had JRS ongeveer 1.400 medewerkers in dienst die actief zijn voor bijna 760.000 vluchtelingen en ontheemden. Diensten worden verleend aan vluchtelingen, ongeacht ras, etnische afkomst of religieuze overtuiging.

Met dank aan katholiek.nl

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel