Paus ontmoet Colombiaanse jezuïeten

do 14 sep 2017 Gerechtigheid / Jezuïeten / Leuk / Wereldwijd /
Paus ontmoet Colombiaanse jezuïeten

Vraag en antwoord met Franciscus

Vraag en antwoord met Franciscus

Paus Franciscus roept de jezuïeten in Colombia op om bij te dragen tot verzoening onder het volk, wat “een langdurige genezing van grote littekens” vraagt, verklaart Antonio  Spadaro SJ voor Radio Vaticaan, directeur van La Civiltà Cattolica, het tijdschrift van de jezuïeten in Italië, die de paus vergezelde op zijn apostolische reis in Colombia van 6 tot 11 september 2017.

De paus ontmoette op 10 september 2017 vertegenwoordigers van de jezuïetengemeenschap in het klooster van Santo Domingo in Cartagena de Indias en beantwoordde een reeks vragen van zijn confraters.

Zo benadrukt hij het belang van de sociale rol die jezuïeten kunnen vervullen op de weg van nationale verzoening. In de geest van de paus, “gaat het niet om abstracte akkoorden”, zegt p. Spadaro, maar om verzoening onder heel het volk.  

Tijdens de ontmoeting zagen zijn confraters “een paus die vertrouwen heeft in de weg van verzoening die Colombia is ingeslagen”. De paus bevestigt opnieuw dat “de opdracht van de Kerk er niet in bestaat de plaats in te nemen van de Staat, maar aanwezig te zijn in bewegingen die de menselijke waardigheid ter harte nemen”. De paus moedigt de jezuïeten tevens aan te volharden in hun pastoraal en intellectueel engagement en preciseert dat “het intellectueel engagement zich moet voeden aan de realiteit”.

De jezuïeten zouden niet alleen de familie van slachtoffers of guerrillero’s moeten begeleiden, maar ook moeten werken “aan de valorisatie en bescherming van het Amazonegebied, het enorme natuurpatrimonium van Colombia”.

Onder de vragen die tijdens de ontmoeting naar boven kwamen, waren er met betrekking tot het « pontificaat » van paus Franciscus, “de rol van de jezuïeten op cultureel en universitair vlak” in Latijns Amerika, Colombia en de apostolische post-synodale exhortatie Amoris Laetitia. De paus bevestigt opnieuw “het belang om dit document integraal te onthalen om een positieve dynamiek op gang te brengen in de Kerk”. 

Bron: zenit.org

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel