Paus schrijft kinderboek

Paus schrijft kinderboek 1

Tekening Vlaamse Judith Brabant op cover pausboek

Tekening Vlaamse Judith Brabant op cover pausboek

Onlangs publiceerde de Amerikaanse jezuïetenuitgeverij Loyola Press een boek waarin Paus Franciscus antwoord geeft op vragen van kinderen uit de hele wereld. Ook Judith, een Vlaams meisje, stelde een vraag. Christophe Brabant, haar vader, doet het relaas van een bijzonder avontuur.

Ongeveer een jaar geleden kregen we, via het jezuïetennetwerk de vraag of onze dochter Judith een tekening wou maken voor de paus en daarbij een vraag wou formuleren. Loyola Press had het plan bedacht om aan de paus een kinderboek cadeau te doen met tekeningen en daarbij horende vragen. Voor Judith was de uitnodiging om een tekening te maken voor de paus al een hele eer. Met enige inspiratie en wat advies zette ze zich aan het werk. De klus was niet onmiddellijk geklaard. Dag na dag werkte ze beetje bij beetje verder aan haar tekening. De vraag die ze bij haar tekening formuleerde, was: wat maakt jou gelukkig in jouw werk als paus? Bij nader toezien, een heel ignatiaanse vraag om te kijken wat jou raakt en gelukkig maakt.

Toen ze klaar was met de tekening, was het afwachten op de volgende stap. Er zou ons een omslag toegestuurd worden, waarin de tekening en de bijhorende vraag moest teruggestuurd worden. Die omslag liet echter op zich wachten. Toen de ongerustheid ons er toe aanzette om toch even te informeren of alles goed liep, bleek er een klein misverstandje te zijn. Uiteindelijk kwam de omslag toch en ging de tekening richting Chicago waar de uitgeverij haar vestigingsplaats heeft. 

Een paar maand gingen voorbij zonder nieuws. En dan kwam plots een verlossend mailtje. Uit 259 tekeningen was de tekening van Judith geselecteerd als een van de dertig die deel zou uitmaken van het boek. En weer was het wachten op verder nieuws. Achteraf bleek dat die tijd nodig was om de tekeningen en vragen aan de paus voor te leggen. Hij kreeg de selectie onder ogen alsook de vragen. Op die manier kon hij een antwoord formuleren op de kindervragen zodat ook zijn antwoorden in het boek konden worden opgenomen. 

Een volgend berichtje uit de VS bracht nog meer goed nieuws. De tekening van Judith mocht niet alleen deel uitmaken van het boek. Een deel van haar tekening zou op de cover van het boek prijken. Judith was meer dan verheugd met de eer die haar te beurt viel. Ondertussen moest alles stil gehouden worden zodat niets zou uitlekken aan de pers. De voorstelling van het boek en de overhandiging aan de paus moest een media-event worden. Net voor Kerst 2015 bereikte ons de vraag of we ons zouden kunnen organiseren om op korte termijn Judith te laten participeren aan de overhandiging zelf van het boek aan de paus. De Kerst- en nieuwjaarsdagen gooiden wat roet in het eten want de brief had er wat lang over gedaan om ons te bereiken. Ons antwoord bereikte de uitgeverij maar nadat de kindjes reeds geselecteerd waren. Helaas Judith viel uit de boot. De vreugde dat haar tekening op de cover stond, kon haar ontgoocheling niet helemaal wegnemen. 

Loyola Press pakte ondertussen uit met de aankondiging van het boek. Ook Kerknet pikte de boodschap op. En al snel kwam de pers er achter dat Judith haar tekening tot bij de paus geraakt was. Binnen de kortste keren was ze een jonge BV. De journalisten die haar een interview afnamen, vonden het zelf jammer dat ze niet bij de overhandiging in Rome zou kunnen zijn. 

Tegen alle verwachting in kwam plots een mailtje van de uitgeverij dat ze toch mogelijkheid zagen om Judith vergezeld van een ouder uit te nodigen naar Rome. Een veertiental kinderen van overal ter wereld zou  in Rome samenkomen om het boek met tekeningen aan de paus te overhandigen. 

En zo geschiedde. Judith stapte op 20 februari 2016 op het vliegtuig richting Rome om samen met 14 andere kindjes de paus te ontmoeten. Elk werd gevraagd een klein geschenkje mee te brengen typisch voor het land van herkomst. 

Op 22 februari 2016 , het feest Petrus' Stoel, een beetje ook het feest van de paus, werd het boek door 14 kinderen aangeboden aan de paus. Tegelijk ontving elk van hen uit de handen van paus Franciscus ook een exemplaar met de antwoorden op hun vragen. De paus vond hun vragen veel moeilijker dan al de examenvragen die hij in zijn leven al had moeten beantwoorden. Het waren vragen die allemaal recht naar het hart gingen. Zijn antwoorden waren evenzeer recht naar het hart.

Christophe Brabant

Hieronder een foto van Christophe die de Paus groet en een video over de kinderen bij de Paus

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel