Paus start “last minute intenties”

wo 04 jan 2017 Jezuïeten / Kerk / Spiritualiteit / Wereldwijd /
Paus start "last minute intenties"

Nieuws Gebedsnetwerk van de Paus

Nieuws Gebedsnetwerk van de Paus

Een brief van de algemene directeur van het Wereldwijde gebedsnetwerk van de Paus

 

Apostolaat van het gebed

Sinds 1879 vertrouwt de paus zijn wereldwijde gebedsintenties toe aan het Apostolaat van het gebed – vandaag zijn Wereldwijd Gebedsnetwerk. In 1928 voegde hij een missionaire intentie toe, tegenwoordig bekend als “voor de evangelisatie”. Al bijna een eeuw bidden miljoenen katholieken over de hele wereld, verenigd met het Hart van Jezus, elke maand twee gebedsintenties van de Heilige Vader. En zij bidden niet alleen; zij bieden hun dagelijkse leven aan voor deze intenties.

Bidden zonder grenzen

Sinds de achttiende eeuw, de tijd van de missies, is de wereld veranderd. De structuren en middelen die werden gebruikt en waarmee het Apostolaat van het gebed tot ontwikkeling kwam – nodig in verband met de geografische afstanden en de tijd die nodig was voor het afdrukken van bulletins en tijdschriften –, zijn geëvolueerd. Tegenwoordig, in onze digitale wereld zonder grenzen waarin sociale netwerken deel uitmaken van ons leven en waarin de paus dicht bij alle media staat, zijn nieuwe wegen nodig; ook al gaan we door met onze traditionele en altijd vruchtbare gedrukte media. We herinneren ons hoe in het Jubeljaar van barmhartigheid paus Franciscus ons uitnodigde om te bidden voor “de intenties die hij ​​in zijn hart draagt voor het welzijn van de Kerk en van de hele wereld”. Daarom steunde hij vanaf het begin twee projecten van zijn Gebedsnetwerk: Click To Pray en De video van de paus.

Nieuw digitaal gebedsplatform

Click To Pray is nu het officiële platform van gebed van de paus voor de grote uitdagingen van de mensheid en van de missies van de Kerk. Het heeft meer dan 310.000 gebruikers in het Portugees, Spaans, Frans en Engels. In 2017 zullen er ook versies in het Duits, Italiaans en Chinees zijn.

Pauselijke gebedsvideo’s

De video van de paus ontving zeven prijzen, waarvan de laatste de Bravo prijs van de Spaanse bisschoppenconferentie was. Hij wordt gepubliceerd in tien talen: Spaans, Engels, Portugees, Frans, Italiaans, Chinees (Mandarijns), Arabisch, Duits, Nederlands en Hebreeuws. Het wordt verspreid door middel van de sociale netwerken van het Vaticaan, netwerken die geschikt zijn voor samenwerking met De video van de paus (YouTube, Facebook, Twitter, WhatsApp) en die van het Secretariaat van Communicatie (News.va, Radio Vaticana en haar YouTube-kanaal, The Pope App, etc.). Meer dan dertien miljoen mensen bekijken het in ons Vaticaanse netwerk. Tijdens het Jubileum van de barmhartigheid stelde De video van de paus  paus Franciscus in staat om elke maand te vragen om gebed en actie voor zijn universele intentie. Dit zal veranderen omdat in 2017 de gebedsintenties elkaar zullen afwisselen: de ene maand zal het een wereldwijde gebedsintentie zijn en de andere maand zal het een intentie zijn voor de evangelisatie.

Redactie pauselijke gebedsintenties

Hoewel de gebedsintenties altijd betrekking hebben op de situatie van de wereld en van de Kerk, lijken ze vaak te algemeen en niet voldoende in verband staand met de huidige interesses van de Heilige Vader. Dit komt omdat deze gebedsintenties bijna twee jaar van tevoren worden voorbereid: het is een lang proces van biddende onderscheiding en selectie, waarin honderden voorstellen uit de hele wereld worden ontvangen, evenals uit de verschillende Vaticaanse dicasteries en congregaties. De internationale directeur van het wereldwijde gebedsnetwerk van de paus geeft deze suggesties een jaar of langer van tevoren aan paus Franciscus en later stuurt de paus de officiële versie. In dit lange proces is het noodzakelijk de intenties te vertalen naar de belangrijkste talen, ze vervolgens op te sturen naar de nationale directeuren en de bisschoppen van de hele wereld om ze in verschillende brochures, tijdschriften te publiceren en in alle katholieke media, enz. Om ervoor te  zorgen dat het gebed van de paus meer actueel is en dichter bij zijn huidige interesses staat, zal de Heilige Vader aan het begin van de maand in aanvulling op de maandelijkse intentie, een andere gebedsintentie voorstellen die meer concreet, accuraat en actueel is – een intentie die gerelateerd is aan de actuele omstandigheden.

Last minute intentie

Dit jaar zullen we een aantal veranderingen invoeren. Te beginnen met deze maand januari 2017, vertrouwt paus Franciscus ons één gebedsintentie toe voor de hele maand. De gebedsintenties zullen elkaar afwisselen: de ene maand zal er een wereldwijde intentie zijn en de volgende maand zal er een zijn voor de evangelisatie. In aanvulling op de maandelijkse gebedsintentie, die uitdrukking geeft aan de uitdagingen van de mensheid en van de zending van de Kerk die de Heilige Vader interesseren en waarvoor hij ons uitnodigt om ons te mobiliseren door gebed en actie, zal hij aan het begin van de maand (voor het eerste angelusgebed) een gebedsintentie voorstellen die aansluit bij zijn onmiddellijke interesses – een “last minute” intentie om ons wakker te schudden uit de “globalisering van onverschilligheid”.

Frédéric Fornos sj , 1 januari 2017                                                                                                      

Internationale Directeur

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel