Peter Knapen: “Nieuwe kansen voor religieus onderwijs”

Peter Knapen: "Nieuwe kansen voor religieus onderwijs"

Een video-interview met de voorzitter van de koepel van de Vlaamse jezuïetencolleges

Een video-interview met de voorzitter van de koepel van de Vlaamse jezuïetencolleges

 

Is godsdienstonderwijs slechts een rest uit een voorbij verleden? Allerminst, stelt Peter Knapen, voorzitter van de koepel van Vlaamse jezuïetencolleges. Een interview.

De tijd dat kinderen van jongs af aan ondergedompeld werden in een religieuze cultuur is voorbij, constateert Knapen. "Dat belaadt voor een groot stuk het godsdienstonderwijs." Levensbeschouwelijke vorming krijgt daardoor een ander karakter. "Het wordt meer en meer een dialoog, die zich erop toelegt om leerlingen hun eigen innerlijkheid te laten ontdekken, de eigen ervaringen in de diepte te lezen." Leerlingen worden zo zelf betrokken in de vorming van een "doorleefd en doordacht engagement", aldus Knapen.

Peter Knapen is voorzitter van Cebeco (Centraal Beleid van de Colleges), een koepelorganisatie van de zeven jezuïetencolleges die Vlaanderen telt. De doelstelling van Cebeco is het ignatiaanse opvoedingsproject in de jezuïetencolleges te bevorderen. Cebeco organiseert daarvoor vorming voor bestuurders en personeelsleden, een eigen pedagogische begeleidingsdienst en uitwisselingen tussen de colleges.

Met dank aan Ignis

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel