Pieter Jan De Smet sj en de Indiaanse tragedie

di 09 feb 2016 Gerechtigheid / Jezuïeten / Wereldwijd /
Pieter Jan De Smet sj en de Indiaanse tragedie

The Call of the Rockies: tentoonstelling in Gent

The Call of the Rockies: tentoonstelling in Gent

Tentoonstelling over missionaris Pieter Jan De Smet, missionaris bij de Amerikaanse indianen 

Als missionaris bij de Indianen van het Columbia Plateau en de Plains is de jezuïet Pieter Jan De Smet (Dendermonde 1801—Saint Louis 1873) een bevoorrechte getuige van een belangrijke fase in de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika. Van dichtbij maakt hij mee hoe de jonge natie aan haar grootscheepse westwaartse expansie begint. Die gaat ten koste van de oorspronkelijke bevolking, die in een recordtempo haar traditionele woongebieden en levenswijze, waarin de nomadische bizonjacht centraal staat, verloren ziet gaan.

Schitterende negentiende-eeuwse indiaanse kledingstukken en wapenrusting illustreren de leef- en denkwereld van de Indianen, zoals door De Smet uitvoerig beschreven in zijn talloze brieven. Daarnaast worden De Smets reizen en indiaanse ontmoetingen geëvoceerd met kaarten, tekeningen, schilderijen, foto’s en documenten.

De tentoonstelling focust op de rol van De Smet, niet alleen als missionaris, maar ook als pleitbezorger van de Indianen, als advocaat van de vrede en bemiddelaar met de Amerikaanse regering. De rode draad is het levensverhaal van De Smet, zijn reizen en talrijke ontmoetingen met de verschillende volkeren in het gebied ten westen van de Rocky Mountains en de vallei van de Boven-Missouri. De expo stopt niet bij het overlijden van De Smet in 1873, maar trekt het Indiaanse verhaal en dat van de talrijke missionarissen, die in zijn voetsporen traden, door tot vandaag.

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met KADOC-KU Leuven en MAS|Museum aan de Stroom.

Voor meer informatie over Pieter Jan De Smet, zie www.pjdesmet.be.  Daar vind je onder meer een uitgebreide biografie, zijn publicaties en de verslagen van de reizen die de curatoren van de tentoonstelling maakten ter voorbereiding van het tentoonstellingsproject.

Tot 1 mei 2016 in het Caermersklooster in Gent

Praktische info over deze tentoonstelling

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel