‘We probeerden een lege en naakte ruimte te creëren’

ma 12 nov 2018 Cultuur / Jezuïeten / Spiritualiteit /
‘We probeerden een lege en naakte ruimte te creëren’

De kapel van het Centrum voor ignatiaanse spiritualiteit in het Spaanse Salamanca is verkozen tot beste religieuze ruimte van 2018. Het samengaan van architectuur en theologie wordt geprezen.

De kapel van het Centrum voor ignatiaanse spiritualiteit in het Spaanse Salamanca is verkozen tot beste religieuze ruimte van 2018. Het samengaan van architectuur en theologie wordt geprezen.

De vereniging Faith & Form heeft de Kapel van Samenkomst (Capilla del Encuentro)  in Salamanca uitgeroepen tot de beste religieuze ruimte van 2018. De vereniging is gevestigd in Washington en wordt ondersteund door het Vaticaan. De jury waardeerde vooral het samengaan van architectuur en theologie. De nieuwe kapel, gelegen op de begane grond van het spiritualiteitscentrum van de jezuïeten in Salamanca, is geïnspireerd door de “tent van samenkomst” in het boek Exodus. De ruimte onderscheidt zich door eenvoud en door het spel van materiaal (stoffen) en licht. De kapel heeft ook een QR-code waarmee je gebeden en ervaringen kunt delen via een webpagina.

Cristóbal Jiménez sj, directeur van het spiritualiteitscentrum San Ignacio in Salamanca, bevestigt dat de beslissing om een ​​nieuwe kapel te maken voortkwam uit de zorg om nieuwe ruimtes voor stilte en gebed te creëren. “We denken vooral aan jonge mensen. In een wereld waarin je wordt bedolven onder een lawine van beelden en prikkels, wilden we een beetje gedurfd en baanbrekend zijn. We probeerden een lege en naakte ruimte te creëren, waarvan het centrale element het tabernakel is, als bevoorrechte plaats van de aanwezigheid van God. De Kapel van Samenkomst probeert afleidingen te voorkomen en zo schepsels te helpen om in contact te komen met hun Schepper. ”

Over Faith & Form

Faith & Form werd in 1967 opgericht ter bevordering van interreligieuze dialoog en religieuze kunst, architectuur en literatuur met een religieus karakter. Elk jaar komt een internationale jury bijeen om de prijzen in de verschillende categorieën uit te reiken. Naast de bijbehorende erkenning zullen foto’s van de Kapel van Samenkomst worden gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift van de vereniging en deel uitmaken van een tentoonstelling die verschillende steden in de Verenigde Staten zal aandoen.

De kapel werd afgelopen juni ingewijd. Het is het werk van de architecten Xavier Chérrez en Raquel Cantera.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel