Recht, al barstte de wereld

zo 23 mrt 2014 Gerechtigheid / Jezuïeten / Wereldwijd /
Recht, al barstte de wereld

De marteldood van Herman Rasschaert sj in India, 50 jaar geleden

De marteldood van Herman Rasschaert sj in India, 50 jaar geleden

Herman Rasschaert werd werd in 1922 in Kampen (Nl) uit Vlaamse ouders geboren. Zijn jeugd brengt hij voor een groot gedeelte door in Erembodegem, bij Aalst (België). Op 7 september 1941 begint hij zijn noviciaat in de Sociëteit van Jezus in Drongen. Op 19 november 1947 vertrekt hij als missionaris naar India. Daar wordt hij in 1953 priester gewijd.

In Gerda, een dorp op een 12-tal kilometers van Kutungia, waar hij pastoor en lesgever was, werd hij op 24 maart 1964 vermoord toen hij probeerde te bemiddelen om een bloedbad te verhinderen bij een confrontatie tussen moslims en hindoes.

Kutungia

Kutungia is de parochie waar op 24 maart 1964 Pater Herman Rasschaert sj werd gedood. De parochie is ongeveer 200 km van Ranchi gelegen. Herman Rasschaert sj was daar pastoor toen in 1964 relletjes uitbraken tussen hindoes en moslims in Oost-Pakistan (nu Bangladesh). Hindoes werden weggedreven uit Oost-Pakistan en zij zochten toevlucht in Bihar en Orissa. Er waren overal geruchten dat vele hindoes vermoord waren. Dat wakkerde het vuur aan en sommigen begonnen de plaatselijke moslims aan te vallen. Dat gebeurde ook in het dorp Gerda op ongeveer 12 km van Kutungia.
In de late namiddag van 23 maart 1964 verzamelde daar een grote bende van opgehitste mensen. Ze omsingelden het dorp waar de moslims hun toevlucht hadden genomen in de moskee. De huizen van de moslims werden in brand gestoken, maar in het donker durfde niemand de moskee aan te vallen. Het beleg duurde de hele nacht.

Gerda

De volgende morgen vernam Herman Rasschaert sj van een catechist wat er aan de hand was. Na de mis nam hij zijn fiets en vertrok onmiddellijk naar Gerda. De zusters probeerden hem tegen te houden maar hij luisterde niet. "Ik moet die mensen helpen; ze zullen allemaal uitgemoord worden". Het was bijna een uur fietsen want de weg was heel slecht. Herman was nog op tijd. De aanval was nog niet begonnen. Hij sprak tot de mensen. "Waarom deze mensen doden? Zoveel jaren hebben we samen geleefd in vrede met elkaar". De plaatselijke mensen luisterden, maar de heefthoofden, die niet van de streek waren, wilden niet luisteren. Zij riepen: "Hij is ook één van hen". En dan brak de hel los. Hij werd eerst bekogeld met stenen en toen hij neerviel gingen ze hem te lijf met alle soorten wapens (bijlen en speren). Herman Rasschaert stierf ter plaatse, een martelaar van naastenliefde.

50 jaar later

Vandaag, bijna 50 jaar later, is de gedachtenis aan pater Herman Rasschaert sj nog altijd tastbaar in Kutungia. Ieder jaar wordt er een grote viering gehouden. Er zijn telkens ook delegaties van andere parochies. Ook van het bisdom Khunti, waar hij ook lesgever en priester geweest is. Dan wordt de lamp aangestoken, gevolgd door een processie naar het graf. Nadien volgt een toespraak over het leven van pater Herman Rasschaert en wordt de eucharistie gevierd.

Vrij naar een artikel uit de blog van de vrienden van Herman Rasschaert sj

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel