Sophia Universiteit, oudste jezuïetenuniversiteit in Japan

Sophia Universiteit, oudste jezuïetenuniversiteit in Japan

100 jaar oud sinds 1 november 2013

100 jaar oud sinds 1 november 2013

De Sophia Universiteit, de eerste universiteit van de jezuïeten in Japan, viert in 2013 haar 100e verjaardag. Paus Franciscus heeft de Italiaanse kardinaal Raffaele Farina aangewezen als zijn speciale vertegenwoordiger tijdens de feestelijkheden op de universiteit, op 1 november 2013.

De Duitse jezuïet Joseph Dahlmann, die Japan in 1903 bezocht, was de drijvende kracht achter de oprichting van Sophia Universiteit in Tokio. Hij zou later één van de drie jezuïeten zijn die de universiteit zouden oprichten. Toen hij in Japan was, hoorde pater Dahlmann de verzoeken van katholieken om de oprichting van een katholieke universiteit die de culturele basis zou kunnen zijn voor de katholieke Kerk in dit land. Hij meldde dit verzoek aan de bevoegde instanties in het Vaticaan en twee jaar later ontving paus Pius X pater Dahlmann tijdens een privéaudiëntie. Datzelfde jaar, benoemde de paus bisschop (later kardinaal) O'Connell van Portland, Maine, als speciaal gezant van het Vaticaan in Japan.

Bisschop O'Connell had een audiëntie met de Japanse keizer Meiji, informeerde zich over het onderwijsbeleid in Japan bij het ministerie van onderwijs en rapporteerde aan de ambtenaren van de Heilige Stoel dat de oprichting van een katholieke universiteit goed ontvangen zou worden. Tenslotte vaardigde paus Pius X een formele schriftelijke opdracht uit aan de Sociëteit van Jezus om de eerste katholieke universiteit in Japan op te zetten.

De voorbereidingen voor de daadwerkelijke oprichting van de universiteit begonnen in 1908. Vijf jaar later openden de jezuïeten officieel de eerste katholieke universiteit in Japan, met Hermann Hoffmann sj als eerste president. Aan de nieuwe universiteit werd onder andere filosofie, Duitse literatuur en handel gedoceerd.

“Sinds haar oprichting in 1913, heeft de Sophia Universiteit een internationale outlook gehad en sterk de nadruk gelegd op relaties met universiteiten van over de hele wereld die met elkaar verbonden zijn in een katholiek netwerk,” aldus Tadashi Takizawa, president van de Sophia Universiteit.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel