Jezuïet en mensenrechtenactivist Stan Swamy overleden

wo 07 jul 2021 Jezuïeten / Wereldwijd /
Mensenrechtenactivist, pater Stan Swamy sj, overlijdt na zeven maanden in Indiase gevangenis

De 84-jarige jezuïet Stan Swamy overleed maandag aan de gevolgen van het coronavirus. Pater Stan wijdde zijn leven aan gemarginaliseerden in zijn geboorteland India en zat onterecht gevangen.

De 84-jarige jezuïet Stan Swamy overleed maandag aan de gevolgen van het coronavirus. Pater Stan wijdde zijn leven aan gemarginaliseerden in zijn geboorteland India en zat onterecht gevangen.

Pater Stan Swamy (officieel: Stanislaus Lourduswamy) stond bekend om zijn onvermoeibare pleidooi voor de landrechten van de inheemse bevolking multinationals en mijnbouwbedrijven. Oktober vorig jaar werd hij gearresteerd op grond van fictieve beschuldigingen. Zijn inzet voor de inheemse bevolking werd in verband gebracht met maoïstisch terrorisme.

Overleden aan de gevolgen van COVID-19

Pater Stan leed al lange tijd aan de ziekte van Parkinson. Na zijn arrestatie bracht hij zeven maanden in de gevangenis door. Eind mei werd hij in het katholieke ziekenhuis van Mumbai opgenomen. Zijn toestand bleef kritiek nadat hij positief was bevonden op COVID-19. Zijn gevangenneming door de Indiase autoriteiten in oktober 2020 verergerde zijn toestand.

De provinciale overste van de jezuïeten in India, dr. Stanislaus D’Souza, zei: “Met een diep gevoel van pijn, smart en hoop hebben wij pater Stan Swamy, 84 jaar oud, overgegeven aan zijn eeuwige verblijf.”

Samen met 15 andere mensenrechtenactivisten

De onrechtvaardige behandeling van pater Stan bracht een wereldwijde campagne. De jezuïetengemeenschap en vele mensen daarbuiten maakten zich grote zorgen over de dappere maar fragiele 84-jarige. Hij werd samen met 15 andere mensenrechtenactivisten op dezelfde gronden gevangen gezet. De campagne voor hun vrijlating gaat door.

Pater Stan overleed voordat de rechter zich kon uitspreken over de rechtmatigheid van zijn gevangenneming. Na het overlijden van pater Stan, zei dr. Stanislaus D’Souza: “De Sociëteit van Jezus zal de erfenis van pater Stan voortzetten, de missie van gerechtigheid en verzoening”.

In dit artikel van Ignis webmagazine lees je meer over het werk van pater Stan Swamy.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel