“The world is our house”

vr 24 aug 2012 Jongeren en onderwijs / Wereldwijd /

Internationaal colloquium over jezuïeten middelbaar onderwijs, van 29 juli tot 2 augustus in Boston (USA)

Internationaal colloquium over jezuïeten middelbaar onderwijs, van 29 juli tot 2 augustus in Boston (USA)

Allereerste keer

Van 29 juli tot 2 augustus 2012 kwamen voor de allereerste keer in de geschiedenis van de Sociëteit van Jezus de directies van middelbare jezuïetenscholen van over de hele wereld samen in Boston, Massachusetts, USA. Het colloquium kreeg de steun van Pater Generaal en werd gesuperviseerd door de internationale commissie voor het apostolaat van de jezuïetenopvoeding. Het congres beoogde zowel de versterking van ons wereldwijde netwerk door een uitwisseling van ideeën en werkwijzen, als de bespreking van onze sterktes en uitdagingen in het licht van onze missie en identiteit zoals die werden omschreven in de documenten van de 35ste Algemene Congregatie van de Sociëteit van Jezus.

Het congres werd georganiseerd door Boston College High School en vond plaats in de gebouwen van Boston College. Meer dan 400 vertegenwoordigers uit 61 landen woonden het evenement bij. Gedurende 5 dagen werden meer dan 50 lezingen en workshops gepresenteerd.

Na een video verwelkoming door Pater Generaal Adolfo Nicolas, opende Pater Jose Alberto Mesa, secretaris voor secundair en pre-secundair onderwijs van de Sociëteit, de conferentie met een toespraak getiteld “An eye to the future: Our continued collaboration”. Hij sprak de hoop uit dat het colloquium zou bijdragen tot een versterking van onze Ignatiaanse identiteit, en dat de sj-scholen global networking zouden uitbouwen in hun onderwijs.

Frederico Lombardi sj

Een opmerkelijk spreker was ook Pater Federico Lombardi (directeur van de persdienst van het Vaticaan) met een lezing over "Staying Faithful to the Jesuit Mission in Our Schools". Pater Daniel Patrick Huang (algemeen raadgever en regionaal assistent voor “Asia Pacific”) belichtte op een uiterst boeiende wijze "Jesuit Identity in the 21st Century" ; hij baseerde zijn toespraak op de 10 kwesties die besproken werden op de 70ste vergadering van procuratoren in Nairobi in juni 2012. Pater Agbonkhianmeghe Orobator (Provinciaal van de Oost-Afrikaanse provincie) kreeg een staande ovatie voor zijn indringende en originele voordracht “When I first went to school, there was no school”, waarin hij de basiskenmerken van goed onderwijs verbond met de evangelische boodschap.

Wereldburgers

Het colloquium maakte voor alle aanwezigen duidelijk dat ons internationaal en multicultureel netwerk van scholen en onze gemeenschappelijke missie een unieke kans bieden om wereldburgers te vormen die in staat zijn om de uitdagingen van deze wereld aan te gaan en te participeren in de globalisering van solidariteit, samenwerking en verzoening met een absoluut respect voor het menselijk leven en de menselijke waardigheid, en voor heel Gods schepping.

Global networking

In zijn slottoespraak riep Pater Mesa op om al onze medewerkers te enthousiasmeren voor de formidabele kansen die global networking biedt, geënt op onze gemeenschappelijke missie. Hij formuleerde een hele reeks doelstellingen op korte, middellange en lange termijn, en hij hoopte dat dit colloquium het startpunt zou zijn van een lange en vruchtbare traditie.

Pierre Vinck (Sint-Barbaracollege, Gent)

Website International Colloquium on Jesuit Secondary Education
Blog International Colloquium on Jesuit Secondary Education
 

                                                                     

                                                                                 Vlaamse delegatie

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel