Tien Feiten over Algemene Congregaties van de Sociëteit van Jezus

do 29 sep 2016 Jezuïeten / Wereldwijd /
Tien Feiten over Algemene Congregaties van de Sociëteit van Jezus

Uit de geschiedenis van de jezuïeten

Uit de geschiedenis van de jezuïeten

 

Een Algemene Congregatie is het hoogste bestuursorgaan in de Sociëteit van Jezus, ofwel de jezuïetenorde. Hier volgen enkele van de meer interessante feiten over deze bijeenkomsten, die meer dan 450 jaar geleden begonnen:

1. De eerste Algemene Congregatie (AC) vond plaats in 1558, pas twee jaar na de dood van de heilige Ignatius. De reden hiervoor was een oorlog tussen koning Filips II van Spanje en paus Paulus IV. Pater Diego Laínez werd toen gekozen tot Generale Overste.

2. De vierde AC,  in 1581, koos de jongste Algemene Overste: Claudio Acquaviva – hij was toen 38 jaar oud.

3. Pater Acquaviva was Generale Overste voor 34 jaar – de langste termijn in de geschiedenis van de jezuïetenorde – en hij zat drie Algemene Congregaties voor.

4. De zesde Algemene Congregatie stelde dagelijks een uur gebed en een jaarlijkse achtdaagse retraite verplicht voor alle jezuïeten.

5. Gezien de diversiteit van culturen en omstandigheden waarin jezuïeten hebben gewoond en gewerkt, waren uiteenlopende opvattingen soms aanleiding voor levendige discussies over hoofd- en bijzaken; variërend van de interreligieuze dialoog, via de opleiding van jezuïeten tot aan hoe lang een soutane moest zijn.

6. De 10e Algemene Congregatie is de enige die twee Generale Oversten gekozen heeft. Pater Luigi Gottifredi werd eerst gekozen, maar hij stierf voor het einde van de Congregatie. Dezelfde groep jezuïeten koos vervolgens pater Goswin Nickel.

7. Algemene Congregatie 20 (1820) was de eerste die na het herstel van de Orde in 1814 werd gehouden. Sterk gericht op het herstel van de Orde van voor de opheffing, bekrachtigde zij opnieuw de decreten van alle voorgaande Congregaties.

8. De 31e Generale Congregatie vond plaats tijdens en na het Tweede Vaticaans Concilie en koos pater Pedro Arrupe tot Generaal of Algemene Overste. AC 31 behandelde het leven en werken van jezuïeten in meer detail dan alle vorige Congregaties. Zij introduceerde veranderingen in de regelgeving en bracht de theorie en praktijk van de gelofte van armoede bij de tijd.

9. De jezuïet die verkozen wordt tot Generaal Overste hoeft niet aanwezig zijn bij de Congregatie, maar dit zou zeer ongebruikelijk zijn.

10. Wanneer meer dan 200 jezuïeten aankomen voor AC 36 in Rome in oktober 2016 zal er geen verwarring over wie waar zit. Dat is namelijk al voor hen besloten – de zitplaatsen zijn alfabetisch!

Gebaseerd op een artikel van pater John Padberg S.J., historicus en voorheen gedurende lange tijd directeur van het "Institute of Jesuit Sources" (St. Louis, VS)

 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel