“Tweets brengen geen verlossing, maar doen nadenken over de zin van het leven”

di 11 dec 2012 Jezuïeten / Kerk / Wereldwijd /
“Tweets brengen geen verlossing, maar doen nadenken over de zin van het leven”

Frederico Lombardi sj over de Paus enTwitter

Frederico Lombardi sj over de Paus enTwitter

Een  commentaar van Frederico Lombardi sj,  woordvoerder van de Heilige Stoel, op het debuut van Benedictus XVI in de wereld van Twitter, een nuttig instrument voor de nieuwe evangelisatie.

 

1.000.000 followers

De verwachte datum voor het eerste Twitter-bericht van de paus is 12 december 2012. Iedereen zit op hete kolen om te zien welke gedachten de paus zal publiceren op het snelst groeiende sociale netwerk van dit moment. Hij heeft nu al bijna een miljoen “followers” en dit aantal neemt snel toe.

De Paus dichtbij

De tweets van paus Benedictus XVI kunnen worden verwelkomd of verworpen, zoals dit het geval is met al zijn berichten. In ieder geval zal Twitter het effect hebben dat meer mensen het gevoel hebben dat “de paus dicht bij hen is.”

Het aantal tekens van een tweet (NVDR: tweets zijn  berichten die verstuurd worden via Twitter), 140, is niet zo weinig,” merkt pater Lombardi op.  “Het grootste deel van de passages van het Evangelie is korter; de zaligsprekingen zijn veel korter. Een beetje beknoptheid is geen slechte zaak. We weten al eeuwen dat het horen van een paar woorden van Jezus in de ochtend en deze meedragen in onze gedachten en ons hart, ons door de dag en door het leven helpt.”

Positief of negatief

Tweets zijn niet de enige dingen die het leven beïnvloeden en ze doen dat niet automatisch. Een tweet-bericht, zo merkt Frederico Lombardi sj op, kan een enthousiaste reactie oproepen, maar ook een negatieve respons. Zaad kan vallen op rotsachtige grond of te midden van de bramen van negatieve vooroordelen en verstikken; maar het kan ook vallen op goede en vruchtbare grond en vrucht dragen.”

Instrument voor de nieuwe evangelisatie

Het is duidelijk,” benadrukt pater Lombardi, “dat sociale netwerken de wereld niet zullen redden. Maar voor vele miljoenen katholieken zal dit een extra middel zijn om het gevoel te krijgen dat de paus dicht bij hen staat, om enkele woorden van hem gericht aan hen te lezen, om enkele parels van wijsheid in hun harten mee te dragen en om deze te delen met hun vrienden op Twitter – een nuttig instrument voor de nieuwe evangelisatie.”

Mogen zij die oren hebben om te horen, luisteren,” besluit de woordvoerder van het Vaticaan.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel