Vijf bekende vrouwen op zoek naar God … in de stilte

zo 10 feb 2013 Leuk / Spiritualiteit / Varia /
Vijf bekende vrouwen op zoek naar God ... in de stilte

Ignatiaanse reality-televisie

Ignatiaanse reality-televisie

Vanaf 3 februari 2013 wordt er op NL 3 vier weken lang om 21u55 een  serie van ignatiaanse religieuze realityTV uitgezonden : Op zoek naar God, in de stilte 

 

 

Onverwachte vraag

 “Heb jij zin om mee een retraite te begeleiden voor 5 jonge vrouwen, allen bekende Nederlanders? Al zijn het bepaald geen “main stream” gelovigen, ze hebben er echt zin in. Er is wel een pittig detail: het geheel zal plaats vinden voor TV-camera’s.” Deze wat onverwachte vraag werd mij gesteld in het najaar door Bart van Emmerik sj, verantwoordelijke voor de Geestelijke Oefeningen voor de Nederlandse en Vlaamse jezuïetenprovincies. Een team van twee begeleidsters – Fieke Klaver (Ignatiushuis Amsterdam) en Marianne Hoogervorst (Stanislasteam Delft) en twee jezuïeten (Bart als ‘coach’ en coördinator en ondergetekende) begon begin november 2012 aan dit avontuur.

Paus en Generaal

De retraite ligt intussen een flinke tijd achter de rug. Het was een uitzonderlijk sterke ervaring, even intens en spannend als aangrijpend en soms ontroerend. Paus Benedictus vraagt ons om naar de grenzen van de Kerk te gaan. De algemene overste van de jezuïeten, Adolfo Nicolas sj,  roept ons op om de Geestelijke Oefeningen te geven aan niet/anders-gelovigen. Deze combinatie hebben we gedurende die week mogen smaken.

Evangelische Omroep (EO)

De dagen gingen door in de voormalige benedictijnerabdij van Oosterhout (NL), waar thans een gemeenschap woont van de “Chemin Neuf”, een ignatiaanse charismatische gemeenschap. De EO, een Nederlandse protestantse TV-omroep, nam het initiatief. Insteek was om die jonge vrouwen 6 dagen de stilte te laten ingaan om daar, via de ignatiaanse gebedsmethode, op zoek te gaan naar God.

Dagboekcamera's

Dagelijks 4 meditaties, persoonlijke begeleidingsgesprekken, liturgie, gemeenschappelijke maaltijden … alles in volledige stilte. Maar ook 30 TV-technici: 4 cameraploegen die dag en nacht filmden – ook tijdens de begeleiding, “dagboekcamera's” op de kamers van de retraitanten om – als zij dat wilden – hun persoonlijke indrukken te delen , een ploeg van regisseurs die voortdurend alles analyseerde en verhaallijnen op het spoor probeerde te komen met het oog op de te produceren uitzendingen. “We zullen registreren en niet interveniëren”, hadden ze toegezegd. Een grote uitdaging voor de opnameploeg die gewend is om te regisseren. De regie moest volgens hen uitsluitend bij een Ander liggen.

Geen spektakelTV

Geloof me. Het werkte. De 5 dames hebben “gewoon” een retraite gedaan. God was aanwezig en ook Jezus Christus. Er werd niet alleen gemediteerd. Geleidelijk aan werd er door sommigen ook echt gebeden. De camera’s (met crews die de stilte consequent in acht namen) keken mee, maar bleven op respectvolle afstand of verdwenen als men aangaf even ruimte voor zichzelf te wensen. Als iemand zei: “Dit gedeelte wil ik niet in de uitzending”, dan werd dat gerespecteerd. Neen, dit wordt geen spektakelTV. Wel het in beeld brengen, met alle moderne TV-technieken, van 5 authentieke zoektochten van God. 

Ongelovig

Deze ervaring was voor mij een sterke en soms aangrijpende leerervaring: kwaliteits- en vertrouwensvolle samenwerking met protestantse medegelovigen en met de ruimere ignatiaanse familie (Chemin Neuf); het inwijden in het ignatiaanse gebed van jonge vrouwen die nog nooit van Zacheüs of van de verloren zoon hadden gehoord; het geven van een persoonlijke zending en christelijke zegen aan een jonge vrouw die zich ongelovig noemt maar daar wel uitdrukkelijk naar verlangde …

Ja we mogen Ignatius én onze protestantse medegelovigen dankbaar zijn.

Nikolaas Sintobin sj
 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel