Vloggende jezuïet: Bart van Emmerik over zijn leven

Bart van Emmerik SJ

Twee weken hield Bart een videodagboek bij. Hij geeft ons een bijzonder inkijkje in zijn leven. Wat doen jezuïeten? Waar denken ze over na? Bart is directeur van het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit.

Twee weken hield Bart een videodagboek bij. Hij geeft ons een bijzonder inkijkje in zijn leven. Wat doen jezuïeten? Waar denken ze over na? Bart is directeur van het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit.

Bekijk hieronder de zes dagboekfragmenten:

Bart van Emmerik sj was hij op het Stanislascollege in Delft, waar hij sprak met leerlingen. Ze stelden allerlei vragen over zijn leven. En ontdekten dat ze één vraag achterwege konden laten: heb u er spijt van dat u jezuïet bent geworden?

Bart van Emmerik sj houdt van fietsen. In Nederland maakt hij routes met de fietsknooppunten van de ANWB. Al fietsend vraagt hij zich af: Hoe zit het eigenlijk met de knooppunten in mijn eigen leven? Wie kwam ik vandaag tegen en heb ik hen wel echt gezien?

Welke kant moet het op met mijn leven? En is dat de richting die God ook voor ogen heeft? Die vragen kun je als individu stellen, maar ook als gemeenschap. Bart van Emmerik sj verkende die vragen met een contemplatieve gemeenschap van kloosterzusters.

Kleine dingen zijn ook belangrijk. Maar als Bart van Emmerik sj naar een bezinningsavond gaat waar maar vier deelnemers blijken te zijn, vraagt hij zich toch af: is dit alle moeite wel waard? Een dag later schiet hem een spreuk van zijn ouders te binnen: Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.

Soms wil je te veel tegelijk en dan kunnen dingen een zwaarte krijgen die bijna niet te dragen lijkt. Met dat gevoel stapt Bart van Emmerik sj uit een vergadering. Hoe worden zijn passen weer licht?

Bart van Emmerik sj is in Birmingham, waar het noviciaat is voor mannen die jezuïet willen worden. In gedachten gaat hij 36 jaar terug in de tijd, naar het moment waarop hij zelf zijn eerste stappen zette als jezuïet. Waar gaat dat eigenlijk om, jezuïet worden?

Lees ook het portretinterview met Bart van Emmerik sj.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel