Voettocht voor Frans van der Lugt sj

wo 12 apr 2017 Gerechtigheid / Kerk / Wereldwijd /
Voettocht voor Frans van der Lugt sj

Herdenken al pelgrimerend

Herdenken al pelgrimerend

Voettocht voor Pater Frans van der Lugt sj

Pater Frans van der Lugt staat hoog in aanzien bij jonge Syriërs. Die conclusie mag je wel trekken nu een groep van 240 Syriërs uit verschillende Europese landen enkele dagen een voettocht heeft gemaakt in Nederland. Hun voorbeeld is pater Frans van der Lugt, die meer dan twintig jaar achtereen voettochten organiseerde in Syrië voor jonge mensen aan deel uit alle religieuze en ethische groepen. Het was en is  een gelegenheid om je leven te verdiepen, om mensen te ontmoeten en om vrienden te maken.

Die traditie uit Homs wordt in Europa voortgezet. Het kost heel wat moeite om als vluchteling grenzen over steken. Toch slaagde de organisatie erin om meer dan tweehonderd deelnemers een prachtige vierdaagse voettocht te bezorgen die liep van Den Bosch via Heeswijk en Sint Agatha naar Nijmegen.

De tocht startte op 7 april 2017 met een viering in de kathedraal van Den Bosch. Op 7 april 2014 werd Pater van der Lugt vermoord in Homs in Syrië. Het was dus op kop af drie jaar later. Behalve de deelnemers aan de voettocht was ook de familie Van der lugt naar de Sint Jan gekomen, en nog een tweehonderdtal andere belangstellenden. Bisschop Gerard de Korte ging voor en werd geassisteerd door Frido Pflüger SJ, directeur van de Jesuit Refugee Service in Berlijn, en door Gregory Brenninkmeijer SJ die werd herkend als “de broer van père Michel”.  In zijn toelichting op de Bijbelse lezingen benadrukte Jan Peters SJ de geopende deuren, de gastvrijheid (Openbaring 21,25). Syriërs getuigden van hun ervaringen in de voettochten in Syrië en haalden herinneringen op aan pater Frans.  Het was de dag van de Amerikaanse vergeldingsactie tegen een militair vliegveld in Syrië  en ook de dag van de aanslag in Stockholm. Er werd gebeden voor de slachtoffers, om vrede en om verzoening. Een foto van Frans van der Lugt werd meegedragen in de processie en kreeg een plaats op het priesterkoor.

De tocht haalde de voorpagina van het Brabants Dagblad en het NOS-journaal op de zaterdag van Palmpasen. Het was een begin van de Goede Week zoals we het maar zelden meemaken: geworteld in de traditie, dramatisch door zijn actualiteit van het lijden, en vol van hoop en veerkracht door de Syrische muziek en dans. Er zijn al verschillende van deze voettochten in  Europa geweest, en er zullen er meer volgen.

Bid voor Syrië.

Medebroeder Jan Peters sj over de wandeltochten van Frans van der Lugt sj.

Lees: Frans van der Lugt sj, 1938 – 2014, Bruggenbouwer en martelaar in Syrië, Paul Begeyn sj (red.) e.a., Valkhof Pers, 96 p, ISBN 978 90 5625 449 0, 12,50 €

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel