Wat is het eigene van de ignatiaanse spiritualiteit?

Wat is het eigene van de ignatiaanse spiritualiteit?

Jezuïet Gregory Brenninkmeijer geeft een bondige en heldere uitleg over de ignatiaanse spiritualiteit. "Ignatius had een nieuw idee: God vinden in alle dingen."

Jezuïet Gregory Brenninkmeijer geeft een bondige en heldere uitleg over de ignatiaanse spiritualiteit. “Ignatius had een nieuw idee: God vinden in alle dingen.”

Gregory Brenninkmeijer sj begint met uit te leggen wat spiritualiteit voor hem is: “Dat is de diepere drijfveer van al mijn handelen, mijn doen en laten. Voor sommige mensen is geld verdienen die drijfveer. Dan is geld verdienen hun spiritualiteit.”

Hij legt kort uit hoe christelijke spiritualiteit vóór Ignatius van Loyola er grosso modo uitzag. “Als je iets met God te maken wilde hebben, was het de gewoonte dat je je terugtrok uit de wereld. Je probeerde God te zoeken in afzondering, eenzaamheid en stilte.”

Ignatius had een nieuw idee. “Voor Ignatius was God op de eerste plaats niet te vinden in de eenzaamheid maar daar waar de mensen zijn. Dat was nieuw en opzienbarend. Hij vatte zijn spiritualiteit samen in één zin: God vinden in alle dingen.”

Bekijk hier de hele video over ignatiaanse spiritualiteit

Bekijk hier meer video’s over ignatiaanse spiritualiteit met Gregory Brenninkmeijer.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel