Wat prins Lorenz gemeen heeft met de jezuïeten

do 01 nov 2012 Leuk /
Wat prins Lorenz gemeen heeft met de jezuïeten

Over het roemrijke nageslacht van de heilige Franciscus de Borgia sj

Over het roemrijke nageslacht van de heilige Franciscus de Borgia sj

Een heilige met een groot nageslacht

Van de derde Generale Overste van de Sociëteit van Jezus wordt gezegd : ‘Hij is een stamvader van bijna alle koninklijke  huizen in Zuid- en West-Europa’. Het is dan ook geen toeval dat er nakomelingen van de heilige Franciscus de Borgia sj (1510-1572) op onze vaderlandse bodem verblijven of verbleven hebben. Met de Portugese Eleanor de Castro had Borgia acht kinderen, vijf zonen en drie dochters en die hebben een talrijke afstamming voortgebracht. Inderdaad, Borgia werd pas jezuïet op latere leeftijd, na de dood van zijn echtgenote.

Keizerin Zita

Zita van Bourbon-Parma (1892-1989), de laatste keizerin van Oostenrijk en laatste koningin van Hongarije, nakomeling van Franciscus de Borgia sj, heeft gezorgd voor de aanwezigheid in ons land van een aantal afstammelingen, in vroegere jaren en ook nu nog. Na de Eerste Wereldoorlog werd Oostenrijk een republiek en moest ze in ballingschap gaan met haar man, keizer Karl I en met de kinderen. Het werd een lange tocht : Zwitserland, Madeira, waar de keizer stierf en begraven ligt, Madrid, Baskenland. Zita had acht kinderen, vijf zonen en drie dochters. Ze wou de oudste zoon Otto laten studeren aan de Leuvense universiteit. Daarom trok de hele familie in 1929 naar ons land. Ze gingen wonen in het kasteel van Ham te Steenokkerzeel. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte de familie naar de Verenigde Staten en later Canada. Die negen nakomelingen van Franciscus de Borgia sj verbleven dus tien jaar in ons land. Keizerin Zita overleed in Zwitserland maar ligt begraven te Wenen in de Kapuzinergruft, de grafkelder van de Habsburgers.

Prins Lorenz

Twee van Zita’s zonen zullen er voor zorgen dat er nu nog nakomelingen in ons land wonen. Robert van Oostenrijk-Este was de tweede zoon van het keizerlijk paar (1915-1996). Een van zijn vijf kinderen is Lorenz van Oostenrijk-Este, prins van België (1955), de echtgenoot van onze prinses Astrid. Hij en zijn vijf kinderen vormen een mooie groep Borgia telgen.

Prinses de Ligne

Karel Lodewijk van Oostenrijk (1918-2004), de jongste zoon van Zita, vestigde zich in Brussel na zijn huwelijk met de Belgische prinses Yolande de Ligne. Dit paar met vier kinderen heeft in ons land ook een nieuwe groep Borgia’s doen ontstaan. Een zoon huwde met Marie-Astrid van Luxemburg, dochter van groothertog Jan en prinses Josephine-Charlotte van België, de zus van koning Albert. Zij zijn dan weer de ouders van een jongere generatie. Hun oudste dochter Marie-Christine(1982), een achterkleinkind dus van keizerin Zita, trouwde met pracht en praal in de Mechelse kathedraal. Met haar man graaf Rodolphe de Limbourg Stirum woont ze in het kasteel Relegem te Zemst. Ze hebben al een zoontje Leopold (2011) En zo gaat de lijn van de heilige Franciscus de Borgia sj steeds verder.

Als we de stamboom van Franciscus de Borgia sj opklimmen dan zien we dat al zijn telgen ook afstammen van de onzalige paus Alexander VI die Rodrigo de Borgia was. Franciscus was zijn achterkleinzoon. Tevens stammen ze allen af van de Spaanse ‘Rey Catolico’ Ferdinand, ook een overgrootvader van Franciscus langs zijn moeders kant.

Prinses Irene

Prinses Irene van Nederland was getrouwd met een lid van het huis Bourbon-Parma, waartoe keizerin Zita behoorde. De nakomelingen van prinses Irene zijn zo ook spruiten van Franciscus de Borgia sj.

Maurits Delbaere sj

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel