We kunnen niet zwijgen! Jezuïeten over Gaza

wo 03 apr 2024
We kunnen niet zwijgen! Jezuïeten over Gaza

De weg naar vrede is een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gijzelaars. Op 29 maart 2024 publiceerde de Sociëteit van Jezus (de jezuïeten) de volgende verklaring over de oorlog in Gaza.

De weg naar vrede is een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gijzelaars. Op 29 maart 2024 publiceerde de Sociëteit van Jezus (de jezuïeten) de volgende verklaring over de oorlog in Gaza.

Na bijna zes maanden oorlog in Gaza zijn de wapens nog niet stil gevallen. Wij, de leden van de Sociëteit van Jezus (de jezuïeten), weigeren te zwijgen – net zoals zoveel andere mannen en vrouwen van alle religies: katholieken, christenen en ook niet-gelovigen. We blijven onze stemmen verheffen in gebed, in klaagzang, in protest tegen de dood en verderf die nog steeds worden aangericht in Gaza en andere gebieden in Israël/Palestina en die overslaan naar de omringende landen van het Midden-Oosten.

Onaanvaardbaar en schandalig

Na de verschrikkingen van de aanvallen in het zuiden van Israël op 7 oktober 2023, de massale Israëlische bombardementen in de Gazastrook, het grondoffensief dat het grootste deel van de Gazastrook in puin heeft gelegd, zijn we nu getuige van hongersnood en de verspreiding van ziekten in Gaza. Tienduizenden mensen zijn gestorven: bijna 1.800 Israëli’s, meer dan 32.000 Palestijnen (exclusief degenen die nog onder het puin vandaan moeten worden gehaald). Naast de levens die zijn vernietigd, zijn er honderdduizenden levens verwoest: zij die gewond zijn, dakloos, en nu hongerig en ziek.

Wij, jezuïeten, herhalen onze belofte om niet te zwijgen. Het is onaanvaardbaar dat, ondanks pogingen, bijna zes maanden in de huidige ronde van het conflict, niemand in staat is geweest om het moorden te stoppen. Het is schandalig dat niemand in staat is geweest ervoor te zorgen dat de inwoners van Gaza genoeg te eten hebben. Het is beschamend dat niemand de oorlogsstokers ter verantwoording heeft kunnen roepen. Triest herinneren we ons dat een voortdurend conflict in het land dat heilig genoemd wordt, heeft kunnen voortduren en woekeren als een open wond in het gezicht van het Midden-Oosten.

Er kunnen andere keuzes gemaakt worden

Al tientallen jaren betrokken bij de gemeenschappen en landen in het Midden-Oosten willen wij, jezuïeten, zeggen dat het niet zo hoeft te zijn. De keuze voor dood boven leven, wraak boven verzoening, onrecht boven gerechtigheid, eigenbelang boven relatie, geweld boven dialoog is een keuze en geen voorbestemd lot. Er kunnen andere keuzes gemaakt worden. We zullen blijven dromen van een andere toekomst, een toekomst die al voorzien is door de profeten in de Heilige Schrift. “Dan zullen zij hun zwaarden omsmeden tot ploegen. En hun speren zullen ze omsmeden tot snoeischaren. De volken zullen niet meer tegen elkaar strijden. Ze zullen hun bewoners niet meer leren oorlog voeren” (Jesaja 2,4).

We sluiten ons aan bij de Heilige Vader, paus Franciscus, die herhaaldelijk heeft gewaarschuwd: “Oorlog is een nederlaag! Elke oorlog is een nederlaag” (Angelus, 8 oktober 2023). We herhalen onze oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren, voor de vrijlating van alle gegijzelden van 7 oktober, voor onderhandelingen en voor het begin van een proces dat vrijheid en gerechtigheid zal brengen voor iedereen in het Midden-Oosten, de enige weg naar echte vrede.

Algemeen bestuur van de Sociëteit van Jezus

Rome

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel