Word jij de nieuwe vrijwilliger van Jesuit Refugee Service?

Word jij de nieuwe vrijwilliger van Jesuit Refugee Service?

Woon je in België (of in de buurt) en heb je zin om je tijd te geven voor asielzoekers die zijn opgesloten met het oog op hun uitzetting? Vluchtelingenwerk en JRS zoeken vijf vrijwilligers.

Woon je in België (of in de buurt) en heb je zin om je tijd te geven voor asielzoekers die zijn opgesloten met het oog op hun uitzetting? Vluchtelingenwerk en JRS zoeken vijf vrijwilligers.

Jobomschrijving

Weinig mensen weten wat er binnen de muren van de gesloten centra voor mensen zonder papieren en asielzoekers, gebeurt. De bezoekers van De Transitgroep (een platform van tien mensenrechtenorganisaties) zoeken het uit. Wekelijks gaan ze op bezoek in de gesloten centra van ons land. Ze kijken toe op de algemene omstandigheden daar, op de naleving van de regelgeving en respect voor de fundamentele rechten. Ze bieden in de eerste plaats een luisterend oor. Ze geven psycho-sociale ondersteuning en juridisch advies. De Transitgroep gebruikt deze ervaring om het beleid te beïnvloeden en te sensibiliseren.

Taken

1) Je bezoekt wekelijks of tweewekelijks een gesloten centrum (Brugge/Merksplas/Steenokkerzeel/Holsbeek) samen met een vaste bezoeker.

Een bezoek houdt de volgende aspecten in:

Je ontmoet verschillende mensen in detentie
Je maakt een schriftelijk rapport op van elke ontmoeting adhv voorziene fiches
Je kan je minstens 5 uur per week vrijmaken op een weekdag
Je maakt tijd vrij voor een trimestrieel vormings-en ontmoetingsmoment met andere vrijwilligers

2) Opvolging
– Je voorziet in de opvolging waarvoor je je engageerde t.a.v. de opgesloten persoon (contact met familie of ngo’s, met advocaten, opzoeken en doorgeven gevraagde informatie… )
– Je rapporteert aan de vaste bezoeker

3) Je maakt deel uit van de Transitgroep
– Je neemt deel aan de vergaderingen en vormingen van de Transitgroep te Brussel (elke 6 weken, een halve dag)

Profiel

– Je hebt een brede interesse in migratie en mensenrechten

– Je bent empathisch

– Je hebt zin voor initiatief en teamwerk

– Je bent diplomatisch en je stelt je integer op

– Je hebt actieve kennis van het Nederlands, het Frans en het Engels ( kennis van andere vreemde talen is een extra troef )

– Je bent bereid om opleiding te volgen op het gebied van vreemdelingenrecht, luistervaardigheden en interculturele communicatie

– Je bent bereid je voor een langere periode te engageren

– Indien je werkzoekend bent, moet je een toelatingsbewijs van de RVA hebben.

Wij bieden

– Vrijwilligerswerk met inhoud

– Een kans om je talenkennis te oefenen en mensen van overal te ontmoeten

– Een bijzondere (werk)ervaring in een bruisend team

– Ondersteuning op maat via een persoonlijke peter of meter

– De nodige opleiding en achtergrondinformatie

– Uitwisselingen en intervisies met het hele team

– Erkenning van je werk adhv een competentiekaart

– Terugbetaling van de verplaatsingskosten

– Gsm met telefoonkaart

– Vrijwilligersverzekering

Solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Dan nodigen we jou graag uit voor een infomoment op vrijdag 28 juni 2019 om 14u30 uur. Je kan je inschrijven via deze link.

Voor meer info over deze vrijwilligersfunctie kan je terecht bij Joost Depotter, medewerker detentie via joost@vluchtelingenwerk.be en info@jrsbelgium.org of 02 225 44 42 (te bereiken op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag).

Procedure

De selectieprocedure bestaat uit een infomoment waar je meer te weten komt over het werk van de ngo’s in de gesloten centra. Vervolgens selecteren we op basis van een korte motivatiebrief en een kennismakingsgesprek. Data worden later ingepland.

Heb je een beperking? Laat het ons dan weten. Indien mogelijk passen we onze selectieprocedure aan.

Wat is de Transitgroep?

De Transitgroep heeft momenteel 10 bezoekers die regelmatig op bezoek gaan in alle gesloten centra. De Dienst Vreemdelingenzaken, de dienst die de gesloten centra beheert, heeft hen hiervoor toestemming gegeven. De bezoekers zijn allemaal medewerkers bij ngo’s. Daardoor wekken ze vertrouwen op bij de opgesloten vreemdelingen. Zo kunnen onze bezoekers efficiënt optreden als bemiddelaar tussen de bewoners, het gesloten centrum en de buitenwereld.

De Transitgroep is een platform van tien mensenrechtenorganisaties zoals Vluchtelingenwerk, UNHCR, Caritas International, JRS Belgium… Het platform wordt praktisch gecoördineerd door Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Ciré en Jesuit Refugee Service Belgium. Leidraad voor het werk van de Transitgroep zijn de Belgische wetgeving en de internationale mensenrechtenverdragen zoals oa het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Internationale Kinderrechtenverdrag.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel