Wordt het morgen beter?

wo 08 mei 2013 Cultuur /
Wordt het morgen beter?

Frans Van Bladel Essayprijs 2013

Frans Van Bladel Essayprijs 2013

Net zoals vorige jaren organiseert de redactie van het tijdschrift Streven een essaywedstrijd. In onderstaande tekst vindt u de oproep tot inzendingen met vermelding van onderwerp en voorwaarden. 

Uit verschillende enquêtes is gebleken dat we in deze tijd getuige zijn van een opmerkelijke omslag. Voor het eerst in vele tientallen jaren gaat een meerderheid van de ouders in meerdere westerse landen ervan uit dat de toekomst van hun kinderen minder rooskleurig zal zijn dan hun eigen toekomst. Met name milieuproblemen en een afnemende welvaart worden genoemd als redenen voor dit pessimisme: welke maatregelen wij ook treffen, het zal niet of nauwelijks baten. Maar deelt de jongere generatie dit pessimisme? Hoe denkt zij er zelf over? Zijn de problemen inderdaad zo ingrijpend dat de toekomst alleen maar slechter kan uitvallen? Of wordt het morgen beter?

De redactie van Streven roept je op rond het thema Wordt het morgen beter? een boeiend en prikkelend essay van 3000 tot 4000 woorden te schrijven. Welke invalshoek je kiest, welke invulling je aan dit essay wilt geven is aan jou. De tekst dient toegankelijk te zijn voor een breed, niet-gespecialiseerd publiek. Daarom is een uitgebreide reeks verwijzingen niet gewenst. Het essay dient in het Nederlands te worden geschreven, en mag niet eerder elders zijn gepubliceerd.

Deelname aan deze essaywedstrijd staat open voor auteurs geboren op of na 1 januari 1980. Voor de beste inzending looft Streven een prijs van 500 euro uit, en het winnende essay wordt gepubliceerd in Streven. De jury beoordeelt de geanonimiseerde inzendingen en kan eventueel ook een tweede en derde prijs toekennen, beide van 250 euro. De jury bestaat uit Elke Brems en Ger Groot als deskundigen van buiten de redactie, en uit Tinneke Beeckman, Jean-Pierre Rondas en Willie van der Merwe (voorzitter) als leden van de redactie(raad) van Streven. De sluitingsdatum van deze essaywedstrijd is 11 augustus 2013. De uitslag wordt in januari 2014 bekendgemaakt.

Inzendingen kunnen per e-mail als attachment in MS-Word worden gestuurd naar: streven@skynet.be. In het bericht dienen in het kort ook de personalia van de auteur te worden vermeld (naam, geboortedatum, adres).      

De redactie

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel