Paul de Blot sj

Hoogleraar business spiritualiteit

Paul de Blot sj

Paul de Blot sj was een Nederlandse jezuïet. Hij was hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit en schreef verschillende boeken over spiritualiteit en business.

Paul de Blot sj was een Nederlandse jezuïet. Hij was hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit en schreef verschillende boeken over spiritualiteit en business.

Paul de Chauvigny de Blot sj, verkort Paul de Blot, werd op 15 mei 1924 in Kutowinangun, Indonesië geboren. Hij werkte er voor de oorlog als chemist op een suikerfabriek bij Madiun en kwam tijdens de wereldoorlog in het geallieerde leger. Hij werd gevangen genomen en bracht 5 jaar door in een Japans concentratiekamp. In 1948 werd hij Jezuïet. Na zijn filosofie en fysicastudie in Indonesië zette hij zijn studies voort in Europa.

Na zijn studies en zijn praktische ervaring in Libanon en Israël, werkte hij als docent aan de staatsuniversiteit in Yogyakarta. Daarnaast begeleidde hij ook de medische co-assistenten die hij medische ethiek gaf. Hij was ook als docent verbonden aan de opleiding van marineofficieren.

Paul de Blot en Nyenrode Business Universiteit

Na zijn specialisatie in de Indonesische staatspolitiek zette hij zich ook in voor de mensenrechten van de politieke slachtoffers van de mislukte communistische coup van Suharto in 1965.

In 1978 vertrok hij eerst naar Duitsland en kwam later als student naar Nederland om aan de universiteit van Nijmegen spiritualiteit en psychologie studeren. In 1979 begon hij zijn carrière op Nyenrode Business Universiteit.

Schijf je in voor onze nieuwsbrief

In 2004 promoveerde hij Nyenrode Business Universiteit in de bedrijfskunde op het onderwerp “Vernieuwing van organisaties in een chaotische omgeving door vernieuwing van de mens”. In 2006 werd hij hoogleraar in organisatievernieuwing met de leerstoel Business Spiritualiteit en gaf zijn openbare les over de mystiek van het zakendoen. Vanuit deze specialiteit geeft hij werkcolleges, trainingen en workshops zowel aan studenten als aan bedrijven.

Schrijven en pastoraat

In 2009 publiceerde hij zijn boek over het crisismanagement van Ignatius van Loyola. Daarnaast was hij hoofdredacteur van het tijdschrift Business Spiritualiteit Magazine Nyenrode en schreef hij elke twee weken een column over dit onderwerp. Verschillende van die columns kun je hier lezen.

Paul de Blot sj was tevens actief in het pastoraat voor zieken, studenten en Indonesiërs.

Per 1 juli 2010 werd hij benoemd tot honorair hoogleraar. Als honorair hoogleraar bleef hij op regelmatige basis gastcolleges en lezingen verzorgen.

Paul de Blot sj overleed op 15 december 2019.

Hieronder enkele video’s waarin u Paul de Bot sj aan het woord kunnen horen en zien.


Bekijk alle portretten

Deel