Frans van der Lugt sj, 1938 – 2014

Bruggenbouwer en martelaar in Syrië

Frans van der Lugt sj, 1938 - 2014

Bruggenbouwer en martelaar in Syrië

Bruggenbouwer en martelaar in Syrië

In de vroege ochtend van 7 april 2014 werd de 75-jarige Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt in het Syrische Homs door het hoofd geschoten. Nog dezelfde dag werd hij begraven in de tuin van het huis waar hij gewoond had. Een stroom van christenen en moslims kwam op gang, en zijn graf werd een pelgrimsoord van onderlinge verbondenheid. Het nieuws over de moord op Frans van der Lugt ging ogenblikkelijk de hele wereld over, stond op de voorpagina’s van vele kranten en was het eerste item in uitzendingen van radio en televisie. Terstond na zijn overlijden werd Frans van der Lugt herdacht door paus Franciscus en andere hooggeplaatste leiders in kerk en politiek, zowel in Nederland als ver daarbuiten.

In dit boek zijn teksten opgenomen van en over Frans van der Lugt uit de verschillende fasen van zijn leven en werken, te beginnen met de geschiedenis van zijn roeping. Nu, ruim anderhalf jaar na de moord, blijkt hij allerminst vergeten. Een school in een vluchtelingenkamp in Libanon voor Syrische en Irakese kinderen, onder auspiciën van de Jesuit Refugee Service, draagt de naam Frans van der Lugt Center, en in verschillende landen wordt er nog steeds over hem gepubliceerd.

In dit boek komt hij naar voren als een spiritueel veelzijdig man, met een brede belangstelling en een grote trouw aan de mensen met wie hij leefde en voor wie hij zorgde. Zijn levensmotto luidde: ‘Het gaat verder!’

Op 14 november heeft paus Franciscus een exemplaar in ontvangst genomen van het boek over de Nederlandse pater Frans van der Lugt, die in april 2014 in de Syrische stad Homs werd vermoord. Zie hier voor een verslag. ‘Het is terecht dat er een boekje aan deze bijzondere man is gewijd’, aldus Frits Abrahams in de NRC.

Frans van der Lugt sj, 1938 – 2014, Bruggenbouwer en martelaar in Syrië, Paul Begeyn sj (red.) e.a., Valkhof Pers, 96 p, ISBN 978 90 5625 449 0, 12,50 €

Bekijk alle uitgaven

Deel