Leren door refractie – praktijkgids voor ignatiaanse pedagogiek in de 21e eeuw

Leren door refractie – praktijkgids voor ignatiaanse pedagogiek in de 21e eeuw

Leren door refractie is een hertaling van de eeuwenoude ignatiaanse pedagogiek voor de 21e eeuw. Een praktische handboek docenten en docententeams.

Leren door refractie is een hertaling van de eeuwenoude ignatiaanse pedagogiek voor de 21e eeuw. Een praktische handboek docenten en docententeams.

De ignatiaanse pedagogiek wortelt in de spiritualiteit van de jezuïeten, die in de zestiende eeuw begonnen met het aanbieden van onderwijs. Hun inzichten en wijze van doen zijn door de eeuwen heen steeds verder ontwikkeld en aangepast aan de tijd en aan nieuwe onderwijskundige inzichten. Rita Atienza en jezuïet Johnny Go zetten deze traditie voort met dit boek.

De auteurs werken in dit praktische boek hun inzichten uit. Die hebben ze in de afgelopen jaren veelvuldig aangescherpt in gespreksgroepen en workshops met mensen uit het ignatiaanse onderwijsveld. Hun interpretatie van de ignatiaanse pedagogiek is verder aangevuld met recent onderwijskundig onderzoek en benadrukt twee belangrijke elementen uit die pedagogiek: reflectie en actie.

Oefenen met ignatiaans leren en onderwijzen

Leren door refractie is een gids voor de onderwijspraktijk. Het boek is niet alleen ontworpen om te lezen, maar ook om te gebruiken als een doe-het-zelf cursus over ignatiaans leren en onderwijzen. Daarnaast zet het sterk in op een gezamenlijke reflectie binnen het onderwijsteam.

De Nederlandse vertaling van dit boek kwam tot stand ter ere van het 75-jarige jubileum van het Stanislascollege, dé scholengemeenschap in Nederland waar onderwezen wordt vanuit de ignatiaanse pedagogiek.

Over de auteurs

Rita J. Atienza is onderwijskundige, doceert ignatiaanse pedagogiek en is coördinator van de docentenopleiding aan de Ateneo de Manila University in de Filipijnen. Samen met pedagoog Grant Wiggins werkte ze aan verschillende onderwijs- en curriculumprojecten in de Verenigende Staten.

Johnny C. Go is jezuïet en directeur van het SALT-instituut (Science an Art of Learning and Teaching) van de Ateneo de Manila University in de Filipijnen, waar hij in 2016 promoveerde. Daarvoor was hij 12 jaar directeur van een jezuïetencollege. Hij doceert onderwijs en filosofie aan de Ateneo de Manila University en geeft met zijn collega Rita J. Atienza over de hele wereld workshops over ignatiaanse pedagogiek.

Een exemplaar bestellen?

Leren door refractie – praktijkgids voor ignatiaanse pedagogiek in de 21e eeuw. Rita Atienza en jezuïet Johnny Go. Platform voor ignatiaanse spiritualiteit, Amsterdam, 2024. 176 blz. €27,50.

U kunt een exemplaar bestellen bij Rick Timmermans. Stuur een e-mail naar timmermans.elc@jezuieten.org.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle uitgaven

Deel