Via Crucis, Bert Daelemans sj

Een hedendaagse, bronzen kruisweg in het Duitse Sauerland vormde de inspiratie voor dit boek, uitgegeven bij Averbode (2013). De auteur, Bert Daelemans sj, laat de lezer kennismaken met Jezus' laatste tocht zoals kunstenaar Werner Klenk die heeft afgebeeld.

Lees verder
Via Crucis, een nieuw boek van Bert Daelemans sj 1

Een hedendaagse, bronzen kruisweg in het Duitse Sauerland vormde de inspiratie voor dit boek, uitgegeven bij Averbode (2013). De auteur, Bert Daelemans sj, laat de lezer kennismaken met Jezus’ laatste tocht zoals kunstenaar Werner Klenk die heeft afgebeeld.

De teksten in Via Crucis helpen om beschouwend stil te staan bij elke statie van de kruisweg. Woord en beeld bevruchten elkaar in dit kijk- en doeboek, dat in de eerste plaats bedoeld is als hulpmiddel bij het persoonlijke gebed.

Dit boek bevat ook praktische tips om samen de kruisweg te bidden, en biedt inspiratie in de vorm van Bijbelteksten, muzikale suggesties en gebeden. Ideaal in de Vastentijd die nu voor de deur staat, maar toch ook steeds wanneer het kruis uw pad komt kruisen.

Toelichting door de auteur

Op een dag in de zomer van 2010, op vakantie in het Duitse Sauerland, kwam ik heel toevallig deze bronzen kruisweg tegen. Sinds 1987 siert dit adembenemend beeldhouwwerk van Werner Klenk uit Oelde-Sünninghausen de kloosterkerk Maria Königin van de missionarissen van de Heilige Familie in het kleine Altenhundem nabij Lennestadt. Het was liefde op het eerste gezicht. Wat een kracht, wat een schoonheid, wat een ingetogenheid, wat een eenvoud. Uit deze liefde is dit boekje gegroeid. Deze overwegingen vinden hun oorsprong in een drietal lezingen gegeven tijdens het Paastriduüm 2011 in Abdij Park te Leuven.

Bert Daelemans sj genomineerd voor prijs van het Religieuze Boek 2013

De nadruk van het boekje ligt op het kijken, beschouwen en contempleren. Dit is op de eerste plaats een kijkboekje. De eerste bedoeling is deze mooie kruisweg te laten kennen. Het brons vermag zoveel meer dan wat woorden kunnen zeggen. De talrijke beelden, vanuit alle mogelijke ondenkbare, wilde en onverwachte hoeken, willen een hulp zijn bij het luisterend beschouwen van slechts één Mysterie: liefde. De tekst wil ruimte geven aan details die nooit details blijken te zijn. Tijd voor eb dient er te zijn, om plaats te maken voor het eigen leven. Beschouwend luisteren naar wat in mij weerklank vindt, en het tussen de woorden lezen. De tekst is zo geschreven dat naar hartelust halt kan worden gehouden om het Mysterie op het eigen leven te leggen. De uiteindelijke bedoeling van de tekst is momenten van contemplatie te verbreden tot momenten van ontmoeting.

Dit boekje is daarom vooral een doeboekje. Moge het ook u op weg zetten, wie weet niet enkel naar de groene streek van Altenhundem, maar vooral naar die groene streek van het liefdeleven.

Bert Daelemans sj