Geestelijke Oefeningen in het dagelijks leven

Een 9 maanden-retraite

Lees verder
Geestelijke Oefeningen in het dagelijks leven 1

Een 9 maanden-retraite

Een retraite van negen maanden

Volg de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola in het dagelijks leven. Een retraite van negen maanden, met een geestelijk begeleider. Om je leven meer af te stemmen op God.

Er zijn verschillende redenen die iemand ertoe kunnen brengen zich aan het avontuur van de Geestelijke Oefeningen van negen maanden te wagen. Sommigen staan voor een belangrijke (levens)keuze: al dan niet trouwen, van baan veranderen, anders gaan leven. Anderen zijn op zoek naar verdieping, zin, vrede, liefde, hoop. Op dat moment stelt men zich dikwijls de vraag: welke weg moet ik gaan om gelukkig te worden? Waar komt het op aan? Waarom leef ik eigenlijk? Heeft God een verlangen voor mij? Zo ja, hoe kan ik daar achterkomen?

De Geestelijke Oefeningen in het dagelijks leven lopen over verschillende fasen.

 1. De eerste fase loopt over ongeveer een maand. Het is de tijd waarin de ‘fundamenten’ gelegd worden: het vinden en inoefenen van een persoonlijke gebedsmethode in het ritme van het dagelijks leven, leren mediteren met de Bijbel, aandacht krijgen voor en omgaan met wat je beweegt. Er is een wekelijks gesprek met je begeleid(st)er. De dagelijkse meditatie vraagt ongeveer een uur. Na deze fase kan je al dan niet verder gaan.
 2. De tweede fase, de eigenlijke ‘Oefeningen’ duurt, afhankelijk van de persoon, ongeveer acht maanden. Wie eraan begint, neemt zich voor tot het einde door te gaan. De frequentie van samenkomst met de begeleid(st)er wordt individueel besproken maar zal doorgaans niet veel afwijken van het wekelijks ritme.

De begeleiding heeft plaats in Nederland: Amsterdam, Bergeijk, Delft, Den Haag, Nijmegen, Rotterdam of in België: Antwerpen, Brugge, Brussel, Drongen, Heverlee, Leuven, Limburg, Mechelen … of op een andere plaats in overleg met de begeleider.

Voor deze retraite wordt enige gebedservaring en vertrouwdheid met Bijbel verondersteld.

Dominee Ronald Heins deed de Geestelijke Oefeningen in het dagelijks leven. Na jaren zoeken vond hij hier een haven voor zijn onrust.

De aanmelding verloopt als volgt:

 1. Je meldt je aan met een schriftelijke aanvraag waarin je:
  • kort enkele persoonlijke (biografische) gegevens vermeldt
  • aangeeft wat je ‘geestelijke bagage’ is, hoe vertrouwd je bent met de Bijbel, of je tot een geloofsgemeenschap behoort
  • je wens om deel te nemen motiveert
 2. Daarna volgt een uitnodiging voor een intakegesprek. Degene die de intake doet, kijkt samen met jou of deze retraite past, of een andere vorm van retraite of begeleiding jou nu misschien beter op weg helpt in je geestelijk leven.
 3. Als besloten wordt dat je de retraite begint, wordt een begeleid(st)er voor je gezocht. 

Goed om weten: 

 • In sommige regio’s krijgen we meer aanvragen binnen dan we kunnen begeleiden. Dit kan betekenen dat je op een wachtlijst terechtkomt. In dit geval is het ook mogelijk dat je (samen met ons) op zoek gaat naar een andere ignatiaanse retraite. Wij hebben een ruim aanbod gedurende het hele jaar.
 • Bij voorkeur start een traject van 9 maanden in september-oktober. Uitzonderlijk kan het gebeuren dat je midden in het werkjaar start, mits er nog een begeleider beschikbaar is.

De schriftelijke aanvraag stuur je naar:

 • Nederland: platform.ignatiaansespiritualiteit@jesuits.net

of De Hooge Berkt, Bergeijk (Nl): gastenontvangst@hoogeberkt.nl

 • Antwerpen: Hilde Van Linden, hi.vanlinden@gmail.com
 • Drongen: Renate Cauwels, renate.cauwels@oudeabdij.be
 • Limburg: Marijke Meinesz-van ’t Hoff, marijke.vanthoff@icloud.com of Rita Loyens, silvanoloyens@hotmail.com
 • Leuven en Brussel: Walter Ceyssens sj, walter.ceyssens@jesuits.net
 • Mechelen: Frans Mistiaen sj, frans.mistiaen@jesuits.net

Kosten 

Aan de begeleiding zijn (doorgaans) geen kosten verbonden, maar uiteraard zijn die er wel.

Een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld en kunt u overmaken op:

R.K. Stichting Ignatiushuis (IBAN: NL19INGB 0004 9783 00 – BIC: INGBNL2A) met vermelding van ‘Gift GO’. Of via dit formulier.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3