Geestelijke Oefeningen tijdens de zomer

Zomer 2022 Drongen
Deze zomerretraites gaan door

In de Oude Abdij in Drongen kun je komende zomer (2022) de Geestelijke Oefeningen doen. In verschillende varianten. Welke past bij jou?

In de Oude Abdij in Drongen kun je komende zomer (2022) de Geestelijke Oefeningen doen. In verschillende varianten. Welke past bij jou?

Ronde 1

8-daagse retraite van woensdag 6 juli (18 u.) tot vrijdag 15 juli 2022 (9 u.)

5-daagse retraite van woensdag 6 juli (18 u.) tot dinsdag 12 juli 2022 (9 u.)

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Ronde 2

8-daagse retraite van zaterdag 16 juli (18 u.) – maandag 25 juli 2022 (9 u.)

5-daagse retraite van zaterdag 16 juli (18 u.) – vrijdag 22 juli 2022 (9 u.)

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Ronde 3

8-daagse retraite van dinsdag 26 juli (18 u.) – donderdag 4 augustus 2022 (9 u.)

5-daagse retraite van dinsdag 26 juli (18 u.) – maandag 1 augustus 2022 (9 u.)

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

De 30-daagse retraite

Je kunt de volledige Geestelijke Oefeningen doen in 30 dagen, van 6 juli – 4 augustus.

Lees hier het ervaringsbericht van Elsbeth Gruteke, die vorig jaar een 30-daagse retraite deed in Drongen.

Over de Geestelijke Oefeningen

Deze retraites helpen je vooruitgang te maken in je geestelijke leven.

Ignatius van Loyola ontwikkelde een methode om op zoek te gaan naar ‘God in alle dingen’: de Geestelijke Oefeningen (GO). Ze zijn erop gericht om in de stilte te luisteren naar wat je ten diepste raakt, wat je beweegt en waartoe je geroepen bent. Vanuit een ontvankelijke houding kun je groeien als mens. De GO beogen je hart vrij te maken van wat je belemmert om authentiek te leven. Het is oefenen om de Liefde op het spoor te komen en zo je hart te laten omvormen.

Als je bidt, doe je dit vanuit je leven: vreugde en verdriet, vragen en twijfels, verwachtingen en verlangens… Je raakt aan diepere levensvragen: Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Wat vraagt de Liefde van mij? De GO kunnen je dichter bij jezelf en zo bij God brengen.

Luister hier naar enkele podcasts met begeleiders van de Geestelijke Oefeningen

De rol van je geestelijk begeleider

De GO steunen op twee pijlers. Enerzijds is er het gebed met Bijbelteksten, in het bijzonder over Jezus en zijn boodschap. Anderzijds is er de steun van een tochtgenoot. Je begeleider luistert, bemoedigt en geeft nieuwe stof mee voor je gebed. Hij of zij heeft oog voor het gesprek tussen God en jou en helpt je verder via verdiepende vragen of aanwijzingen.

Viermaal per dag komt de groep samen: een korte ochtend- en avonddienst, een eucharistieviering, een uur stil gebed. Er zijn geen gezamenlijke inleidingen. Je hebt een eigen begeleider, die je dage-lijks individueel ontmoet. Maaltijden verlopen in stilte. Het belangrijkste tijdens deze persoonlijk begeleide, ignatiaanse retraite, is je persoonlijk stil gebed.

Over de duur

De retraite duurt 8 of 5 volle dagen. Alle retraitanten beginnen op dezelfde dag namelijk 9, 19 of 29 juli 2021. Ook de volledige GO-retraite van 30 dagen is mogelijk.

Je logeert in een kamer met eigen sanitair.

Het is ook mogelijk om een GO-retraite te volgen doorheen het jaar.

Meer info en aanmelden: Via de website van de Oude Abdij (klik op de hyperlinks hierboven, van de retraite die je wilt volgen) of mail naar: renate.cauwels@oudeabdij.be of bel naar: +32 (0)9 226 52 26

Bekijk de volledige agenda

Deel