De ruggengraat van de ignatiaanse spiritualiteit

Het hele ignatiaanse avontuur is geïnspireerd door de Geestelijke Oefeningen.

 

Als je een sportman of –vrouw wilt worden, moet je je oefenen. Je moet regelmatig trainen, op je voeding letten, bepaalde keuzes maken en je andere dingen ontzeggen. Hetzelfde geldt wanneer je een vreemde taal onder de knie wilt krijgen, leren koken, een muziekinstrument bespelen, autorijden of een computer hanteren: niets gaat zonder oefening. Ook het geestelijk leven niet. Als je vooruitgang wilt maken in het geestelijke, moet je je ook daarin oefenen.

Geestelijke Oefeningen

Ignatius van Loyola heeft een boekje geschreven dat “Geestelijke Oefeningen” heet. Het is de vrucht van zijn eigen levenservaring. De bron van de Geestelijke Oefeningen is de eigen Godservaring van Ignatius van Loyola. Toen hij merkte dat zijn inzichten ook anderen konden helpen, stelde hij ze op schrift.

De gebedsoefeningen in het boekje van Ignatius gaan hoofdzakelijk over het leven van Jezus. Het langdurig, persoonlijk, stil gebed met het evangelie is het hart van de Geestelijke Oefeningen. Wie de Oefeningen doet beschouwt aandachtig heel het leven van Jezus, van zijn geboorte tot aan zijn dood en verrijzenis. Biddend kijk je naar wat Jezus doet, je luistert naar wat Hij zegt, je treedt met Hem in dialoog. Zo wordt duidelijk hoe jij de Heer kunt volgen en het Evangelie gestalte kunt geven in jouw leven.

Geen boek om te lezen maar om te doen

Jaarlijks doen vele duizenden mensen wereldwijd de Geestelijke Oefeningen van de heilige Ignatius. Het gebed met het leven van Jezus en de geestelijke onderscheiding zijn gericht op het nemen van beslissingen, op het doen van keuzes die leiden tot een meer evangelisch leven. Het boekje van de Geestelijke Oefeningen is niet geschreven om gelezen, maar om gedaan te worden. Het is een doe-boek, een werkboek, een oefenboek. En oefenen doe je het beste onder de begeleiding van iemand die al méér geoefend is. Ook de Geestelijke Oefeningen worden het beste onder deskundige begeleiding gedaan. Als je bidt, doen zich allerlei innerlijke bewegingen voor, positieve zowel als negatieve. Sommige brengen je dichter bij God, andere juist niet. Sommige versterken het innerlijk leven, andere ondergraven het. Naast de eigenlijke gebedsoefeningen geeft Ignatius van Loyola in zijn boekje allerlei richtlijnen om deze innerlijke bewegingen en gemoedstoestanden beter aan te voelen en de positieve van de negatieve te onderscheiden. In de kerkelijke traditie noemt men dit “onderscheiding van de geesten”.

Een dagelijkse uitnodiging tot ignatiaans gebed vind je in Gewijde Ruimte (dagelijkse tekstmeditatie) en Bidden Onderweg (dagelijkse podcast). Een verrassende visuele toepassing ervan vind je op Verder Kijken.

Zélf Geestelijke Oefeningen doen? Klik hier voor een veelzijdige aanbod.

  • Hieronder een video waarin Mark Rotsaert sj kort en bondig uitlegt wat de Geestelijke Oefeningen zijn.
  • Daaronder vind je een slideshow over de Geestelijke Oefeningen, gemaakt door “The Ignatian Way” van de Amerikaanse jezuïeten van Loyola Press. De teksten zijn geschreven door Brian Grogan sj.

Schijf je in voor onze nieuwsbrief