Ignatiaans gebed

 

Lees verder
Ignatiaans gebed

 

Contemplatief (worden) in de actie

Het ignatiaanse gebed is in de eerste plaats christelijk gebed. Ignatius van Loyola heeft gedurende zijn lange pelgrimsjaren zich kunnen inspireren aan heel wat verschillende tradities binnen de Kerk. Zijn originele bijdrage is vooral gelegen in het leggen van bepaalde accenten. Zijn intuïties en inzichten inzake gebed vind je terug in de Geestelijke Oefeningen.

In het ignatiaans gebed staat de Bijbel vaak centraal. Dit gebed kan eerder mediterend, dan wel eerder contemplerend zijn.  Maar je kan ook bidden met het “5de evangelie”, het verhaal van God in je eigen leven: het levensgebed. Het ignatiaans gebed is doorgaans individueel. Maar er er bestaan ook vormen van gemeenschappelijk ignatiaans gebed, in het bijzonder de contemplatieve dialoog.

Schijf je in voor onze nieuwsbrief

Wie bidt, ook wie regelmatig bidt, zal ervaren dat dit niet steeds makkelijk is. Is mijn gebed “goed” gebed? Wat te doen als ik verstrooid ben? En, soms kan het gebeuren dat ik in mijn gebed niets voel. Wil je ten volle de vruchten plukken van je gebed, dan is het nodig om tijd te nemen om op je gebed terug te blikken.

Het ignatiaans bidden kan je er toe brengen, naar het voorbeeld van Ignatius van Loyola, om meer contemplatief in de actie te worden.

Websites om je te oefenen in ignatiaans gebed

Gregory Brenninkmeijer sj over ignatiaans bidden met de Bijbel.
Lees meer over Ignatiaans gebed
Podcastmeditaties over mentale gezondheid

Zeven meditaties van Bidden Onderweg

Tips om beter te bidden

Bidden is niet altijd makkelijk. Bidden is iets wat je leert. Op deze pagina vind je enkele tips om beter te bidden.

Gebeden van jezuïeten

Jezuïeten zijn biddende mensen. Al eeuwen lang.