5 tips om beter te vieren met een livestream

wo 01 apr 2020
5 tips om beter te vieren met een live-stream

We zitten 's zondags massaal achter een livestream. Nikolaas Sintobin sj geeft vijf tips om ten volle te kunnen genieten van een viering via internet.

We zitten ’s zondags massaal achter een livestream. Nikolaas Sintobin sj geeft vijf tips om ten volle te kunnen genieten van een viering via internet.

Sinds enkele dagen lijkt Facebook één grote liturgische ruimte. Wereldwijd worden alle mogelijke vieringen en gebedsmomenten gestreamd. Soms stuntelig, vaak echt genietbaar.

Een journalist vroeg me wat ik ervan vond dat er dit jaar in de Goede Week geen vieringen zullen zijn. Ik antwoordde dat er wél vieringen zullen zijn. Alleen zullen de meeste gelovigen er niet lijfelijk bij aanwezig zijn. Internet zal toelaten om er op een andere, voor velen nieuwe en onwennige, wijze aan deel te nemen.

Digitaal is niet virtueel

De sociale media die we vaak verwensen, blijken nu een zegen. Digitaal is al lang niet meer virtueel. Digitaal is echt. Nu ontdekken we dat dit ook opgaat voor de geloofservaring.

Nogal wat mensen voelen zich onwennig bij deze plotse evolutie. Hier heb je vijf tips om volop deel te kunnen nemen via het internet aan een viering.

  1. Kies bewust de viering waaraan je gaat deelnemen. Laat dit niet afhangen van het toeval. Zo kan je je er mentaal op voorbereiden.
  2. Heb aandacht voor de omgeving. Als dit helpt, steek een kaars aan, plaats een kruis, bijbel of icoon bij het apparaat. Ben je gewoon een missaal of ander gebedenboek te gebruiken, doe dat nu ook. Vermijd koffie of koek. Dat doe je in de kerk ook niet.
  3. Gebruik oortjes of een koptelefoon. Goede geluidskwaliteit bevordert de concentratie. Hoe groter het scherm, hoe beter je de viering kan volgen. Sluit de andere vensters op je apparaat, in het bijzonder e-mail, WhatsApp en dergelijke die je snel uit je concentratie halen.
  4. Maak afspraken met je huisgenoten. Dat bevordert de rust. Misschien volg je samen de viering.
  5. Zeg de gebeden luidop mee, zoals in de kerk. Dat is niet gek.

Met Teilhard de Chardin sj eucharistie vieren zonder brood en wijn

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel