“Een lichtend voorbeeld van hoe een mens zou moeten zijn”

do 04 apr 2024 Gerechtigheid / Jezuïeten / Wereldwijd /
Frans van der Lugt 27

Op 7 april 2024 is het tien jaar geleden dat pater Frans van der Lugt werd vermoord in Syrië. Zijn nagedachtenis en voorbeeld inspireren de mensen in Syrie tot op vandaag. Verschillende mensen komen aan het woord over de betekenis van pater Frans voor hun leven.

Op 7 april 2024 is het tien jaar geleden dat pater Frans van der Lugt werd vermoord in Syrië. Zijn nagedachtenis en voorbeeld inspireren de mensen in Syrie tot op vandaag. Verschillende mensen komen aan het woord over de betekenis van pater Frans voor hun leven.

Jesuit Refugee Service Middle East and North Africa (JRS MENA) grijpen de tiende sterfdag van jezuïet Frans van de Lugt aan om te laten zien dat ze hij niet vergeten wordt. “Zijn geest werkt door in Syrië”, zegt Claudette Azar die in Homs met pater Frans samenwerkte.

JRS MENA publiceerde in aanloop van de tiende sterfdag van de Nederlandse jezuïet verschillende video’s op YouTube. Daarin komen mensen aan het woord over de betekenis van pater Frans voor hun leven.

Een vastberaden verlangen iedereen te helpen

In de video Remembering Fr. Frans: A Tribute to Patience, Love, and Hope horen we twee mensen die pater Frans van nabij meemaakten in Syrië. Jezuïet Michel Daoud leefde zeventien jaar met pater Frans in huis. Hij zegt dat hij in zijn leven niemand ontmoette zoals Frans. In het interview schetst hij het beeld van Frans als iemand met een vastberaden verlangen iedereen te helpen. En die geest werkt tien jaar na zijn dood nog altijd door in Homs, de plek waar pater Frans stierf en waar Michel Daoud nu weer woont. “We kunnen zeggen dat als pater Frans iets heeft achtergelaten op deze plek, hij een lichtend voorbeeld heeft achtergelaten van hoe een mens zou moeten zijn.”

In diezelfde video komt oud-collega van pater Frans, Claudette Azar, aan het woord. Volgens haar was hij iemand met helder inzicht, die goed luisterde en die voor de mensen in Homs een baken van hoop was. “Hij hield zoveel van Syrië. Wij hebben hem gevolgd om van Syrië te houden en er voor elkaar te zijn. Zo geloof ik dat zijn geest zal voortleven in Syrië.” 

De nalatenschap van Frans van der Lugt sj

In een andere nieuwe video horen we hoe jezuïet Julian Zakka Al-Rassi werd geïnspireerd door pater Frans, die hij al kende toen hij zelf nog een kind was. Hij had Frans graag verteld dat hij inmiddels jezuïet was geworden. Hij reflecteert op de betekenis van Frans van der Lugt voor zijn eigen leven en over humanitaire nalatenschap van Frans.

Een lied over pater Frans

In het JRS centrum in Bourj Hammoud, Libanon, schreven de medewerkers een lied om Frans te eren. Ze schrijven ter begeleiding: “Terwijl we nadenken over de diepe impact van pater Frans op onze gemeenschap en de levens die hij heeft geraakt, dient dit lied als een aangrijpende herinnering aan zijn onwrikbare toewijding om anderen te dienen. Door zijn onbaatzuchtige acties en grenzeloze medeleven blijft pater Frans ons inspireren om te streven naar een wereld vol liefde en vriendelijkheid.”

Frans van der Lugt Centrum in Libanon

Twee medewerkers van het Frans van der Lugt Centrum in Libanon spreken over hoe pater Frans’ energie en toewijding hun werk nog altijd inspireert.

Ook de nalatenschap van pater Frans eren?

“Voorwaarts”, was een geliefde kreet van pater Frans. Hij riep die luid tijdens zijn pelgrimages door Syrië waaraan duizenden mensen deelnamen. Pater Frans had een droom voor Syrië, een droom die nog altijd doorwerkt in het werk dat de mensen van JRS in Syrië en Libanon doen in de geest van pater Frans. Hun werk steunen met een donatie?

Ga naar: https://jrs.net/en/donate/

Vink ‘dedicate this donation’ aan en vermeld: ‘Frans van der Lugt – Lebanon/Syria’ en steun het werk van JRS eenmalig of maandelijks.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel