Eerste hulp bij studiekeuzestress

Eerste hulp bij studiekeuzestress

Het jongerenplatform van de Evangelische Omroep (BEAM) en de jezuïeten maakten samen een studiekeuzetraject voor scholieren. Het traject is geïnspireerd door de dynamiek van de Geestelijke Oefeningen.

Het jongerenplatform van de Evangelische Omroep (BEAM) en de jezuïeten maakten samen een studiekeuzetraject voor scholieren. Het traject is geïnspireerd door de dynamiek van de Geestelijke Oefeningen.

“Een studiekeuze maken kan ontzettend ingewikkeld zijn…”, begint BEAM op de website waar ze hun gloednieuwe studiekeuzetraject aanbieden. “Er zijn zoveel opties, zoveel verwachtingen en dan is er ook nog God die er misschien wat over te zeggen heeft?”

Gebaseerd op de methode van Ignatius

Het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit en jongerenplatform BEAM sloegen de handen ineen om een studiekeuzetraject uit te denken voor scholieren die volgend jaar gaan studeren aan een mbo, hbo of universiteit. Het keuzetraject is gebaseerd op de methode die Ignatius in de Geestelijke Oefeningen aanreikt om een (evangelische) keuze te maken.

Het traject bestaat uit een reeks e-mails, verspreid over een maand. Scholieren die voor een studiekeuze staan kunnen zich gratis aanmelden. Ze krijgen meerdere malen per week een mailtje met tips, podcasts en persoonlijke verhalen die helpen om uiteindelijk een goed doordachte en doorleefde studiekeuze te maken.

Waartoe God hen uitnodigt

Het traject daagt de jongeren uit om biddend op het spoor te komen waartoe ze door God worden uitgenodigd. Meditaties met Bijbelteksten, hun levensverhaal en stilte-oefeningen krijgen hierin hun eigen rol. Als ik goed luister, waar klopt mijn hart dan echt sneller van?

Ontdekken welke stap zij in alle vrijheid willen zetten

Jezuïet Nikolaas Sintobin was nauw betrokken bij het maken van dit traject. Hij schreef verschillende meditaties, is te gast in de bijbehorende podcast en dacht de verschillende etappes van het traject uit. “Het is een mooi instrument geworden. Voor sommige jongeren zal  nieuw zijn om op deze manier te bidden. Spannend misschien ook. Het vraagt van hen dat ze stil worden en gaan luisteren naar wat er in hun hart omgaat. Een belangrijke uitkomst is dat ze kunnen ontdekken welke stap zij willen gaan zetten, in alle vrijheid.”

Neem jongeren serieus

Het traject is sterk gebaseerd op de ignatiaanse spiritualiteit, zegt Nikolaas. “Met het ene been in de Bijbel en het andere in het dagelijks leven. Beide realiteiten meenemen in het gebed en dan op het spoor komen waartoe God je uitnodigt. Dat klinkt misschien nogal serieus, maar we moeten die jongeren ook serieus nemen. Ze staan voor een belangrijke keuze. Door de professionaliteit van het jongerenplatform BEAM hebben we een traject kunnen maken dat nauw aansluit bij de leefwereld van deze jongeren, waardoor de drempel zeker niet te hoog ligt.”

 

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel