Evangelie verkondigen met gratis rondleidingen in de Krijtberg

do 03 sep 2020
Evangelie verkondigen met gratig rondleidingen in kerken 5

Deze zomer verwelkomde de jezuïetengemeenschap in Amsterdam een groep jongeren van Living Stones in de Krijtberg. Deelnemer Rita Prota over haar ervaringen.

Deze zomer verwelkomde de jezuïetengemeenschap in Amsterdam een groep jongeren van Living Stones in de Krijtberg. Deelnemer Rita Prota over haar ervaringen.

Living Stones is een gemeenschap van jongeren die geboren werd uit het verlangen om het evangelie te verkondigen door gratis rondleidingen aan te bieden in christelijke kunstplekken. De dienst wordt als christelijke gemeenschap geworteld in gebed dat geïnspireerd is door de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola. De activiteit in Amsterdam werd gezien als een geestelijke oefening in de praktijk die begint met gebed en leidt tot gebed.

Wachten en de genadevraag

De dienst begon telkens met wachten. De wachttijd is bedoeld als een moment om genade te vragen. De vrijwilliger vraagt de Heer: “Heer, wat wil je dat ik zeg aan de persoon die komt?” Deze voorbereidingstijd wordt gevolgd door de verwelkoming en de eigenlijke rondleiding.

Aan het einde van elk bezoek nodigt de vrijwilliger de toerist uit tot een moment van stilte in de gebedshoek die voor hen in de kerk is klaargemaakt. De vrijwilliger zelf reflecteerde gelijktijdig op de ervaring door aan de Heer te vragen: “Heer, wat wilde je mij zeggen door deze persoon?” Hij bad ook voor de persoon die hem voor die korte tijd was toevertrouwd door hem terug te geven aan de Heer.

Diep verlangen naar schoonheid

We zijn dankbaar voor deze tijd in Amsterdam, waar we konden ervaren hoe het hart van deze stad – zoals het hart van elk mens – een diep verlangen heeft naar schoonheid dat gevoed moet worden. We konden ook ervaren hoe de ontmoeting met schoonheid het hart van mensen raakt, soms tot op het punt van kinderlijke verwondering. Door mensen schoonheid te tonen, konden sommige bezoekers voor een moment opnieuw in contact komen met hun kindertijd. “Als je niet opnieuw wordt als de kleine kinderen, zal je het Rijk der Hemelen zeker niet binnengaan.”

Meer informatie vind je op www.pietre-vive.org
Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel