Zo werd de 175e verjaardag van het gebedsnetwerk van de paus gevierd

wo 03 jul 2019 Jezuïeten / Kerk / Spiritualiteit /
Zo werd de 175e verjaardag van het gebedsnetwerk van de paus gevierd

Vijfduizend mensen uit heel de wereld kwamen samen om dit feest in Vaticaanstad te vieren. "Het gebed is de voornaamste missie van de kerk", aldus paus Franciscus.

Vijfduizend mensen uit heel de wereld kwamen samen om dit feest in Vaticaanstad te vieren. “Het gebed is de voornaamste missie van de kerk”, aldus paus Franciscus.

Op vrijdag 28 juni begon rond 9 uur de Paulus VI-zaal in Vaticaanstad zich te vullen met gasten uit de vijf continenten. Zij kwamen bijeen vanwege een speciale gebeurtenis: het Wereldwijde Gebedsnetwerk van de Paus (Apostolaat van het gebed) – tegenwoordig een pauselijk werk – viert het 175-jarig jubileum van zijn oprichting en dat het 10 jaar geleden begon met het proces van hervorming dat paus Franciscus in 2014 goedkeurde. De Heilige Vader kwam ook naar deze internationale bijeenkomst van zijn gebedsnetwerk en herinnerde iedereen eraan: “De basis van zijn missie: het mededogen voor de wereld.” Het gebedsnetwerk is toevertrouwd aan de Sociëteit van Jezus.

De basis van zijn missie: het mededogen voor de wereld.

De viering van dit jubileum viel samen met twee zeer speciale en vreugdevolle liturgische feesten: het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus – het Wereldwijde Gebedsnetwerk sluit aan bij de spirituele dynamiek van deze devotie – en een dag later de herdenking van zowel Petrus als Paulus – op wie het Apostolaat van het gebed en de Eucharistische Jongerenbeweging (Eucharistic Youth Movement – EYM) zich richten.

De internationale ontmoeting

Frédéric Fornos sj, internationaal directeur van het gebedsnetwerk, was verantwoordelijk voor de opening van deze bijeenkomst. Rond 10.00 uur sprak hij het publiek toe en verwelkomde hij meer dan 5.000 aanwezigen uit 52 landen. Dit werd gevolgd door een wervende video van het Wereldwijde Gebedsnetwerk van de Paus, waarin vertegenwoordigers van over de hele wereld hun toezegging herbevestigden om katholieken over de hele wereld te mobiliseren voor gebed en actie.

Onmiddellijk daarna kon de Eucharistische Jongerenbeweging, de jeugdafdeling van het Wereldwijde Gebedsnetwerk van de Paus, zich voorstellen. Deze internationale beweging voor christelijke vorming van kinderen en jongeren, aanwezig in veel parochies, neemt actief deel aan de dynamiek van gebed en dienst die het hele netwerk kenmerkt. De nationale teams uit de Verenigde Staten, Italië, Paraguay, Brazilië en verschillende Afrikaanse landen deelden hun getuigenissen en ervaringen in dit proces dat tien jaar geleden hervonden werd.

Het evenement ging verder met de introductie van een project genaamd Way of the Heart, dat bestaat uit een website en een app. Dit project is het vormingstraject van het gebedsnetwerk van de paus dat ons uitnodigt om ons aan te sluiten bij een ​​missie van mededogen voor de wereld.

De aankomst van paus Franciscus

Omstreeks 12.00 uur brak het langverwachte hoogtepunt van de dag aan. Na een korte introductie door pater Fornos, sloot paus Franciscus zich aan bij de viering van 175 jaar Wereldwijd Gebedsnetwerk van de Paus. Hij werd verwelkomd door de internationale directeur en door pater Arturo Sosa sj, de algemeen overste van de Sociëteit van Jezus, aan wie dit pauselijke werk is toevertrouwd.

Het Apostolaat van het gebed herinnert de kerk eraan dat het gebed haar voornaamste missie is.

Zes deelnemers uit verschillende landen deelden met de Heilige Vader hoe belangrijk voor hen het gebed en de missie van mededogen voor de wereld zijn die de paus elke maand benadrukt door zijn gebedsintenties. Paus Franciscus richtte zich, na te hebben geluisterd naar ieder van hen, tot alle aanwezigen en gaf aan blij en dankbaar te zijn over de tweede stichting van deze dienst van de Heilige Stoel. In zijn toespraak zei hij: “Het Apostolaat van het gebed (vandaag het Wereldwijde Gebedsnetwerk van de Paus) herinnert de kerk eraan dat het gebed haar voornaamste missie is.”

Misschien was een van de belangrijkste momenten van het evenement toen de Heilige Vader in de Paulus VI-hal een indrukwekkende sfeer van stilte en inkeer creëerde, waarna hij van de gelegenheid gebruikmaakte om zich met alle gasten aan te sluiten bij gebedsintenties van de paus en de gebeden voor de missie van de kerk zoals dat al 175 jaar gebeurt.

De geschiedenis van het Wereldwijde Gebedsnetwerk van de Paus

Het Wereldwijde Gebedsnetwerk van de Paus werd in 1844 opgericht als het Apostolaat van het gebed in een vormingshuis voor jonge jezuïeten in Vals, in het zuiden van Frankrijk. Pater François-Xavier Gautrelet sj, geestelijk leider van deze jonge mensen, stelde hen een manier voor om apostelen te zijn in hun gewone leven en moedigde hen aan om beschikbaar te zijn voor de zending van Christus door hun leven hieraan op te dragen. Pater Henri Ramière sj leidde het Apostolaat van het gebed in 1861 in de richting van de dynamiek van de devotie voor het Heilig Hart van Jezus. Vandaag vieren we dat het 175 jaar geleden is dat dit initiatief van dienstbaarheid en gebed genomen werd.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel